X

Albania: Un fost ministru de interne, plasat în arest la domiciliu într-o anchetă referitoare la trafic de droguri

Un fost ministru albanez de interne, Saimir Tahiri, a fost plasat în arest la domiciliu, o decizie confirmată marţi de un tribunal de Tirana într-o anchetă referitoare la trafic de droguri, informează AFP, potrivit agerpres.

Tahiri, în funcţie până în primăvara lui 2017 şi fost aliat politic al premierului socialist Edi Rama, este suspectat de legături cu traficanţi de droguri. Parchetul ceruse plasarea sa în detenţie. Fostul ministru, al cărui nume apare în anchete în Albania şi Italia, a calificat acuzaţiile ca ‘total nefondate’.

Citește și : Melania Trump „va părăsi spitalul în două sau trei zile” (Donald Trump)

Din estimările cancelariilor occidentale, traficul cu canabis ar reprezenta până la o treime din PIB al Albaniei.

Într-un raport din 2017, Departamentul de Stat descria acest stat balcanic drept ‘un punct de tranzit pentru cocaina şi heroina destinate pieţelor europene’.

SUA şi Uniunea Europeană cer Albaniei progrese în lupta împotriva corupţiei şi a traficului de droguri

Actualul ministru albanez de interne de a Tirana, Fatmir Xhafaj, se află şi el în centrul unui scandal mediatic.

Opoziţia de dreapta îi cere de câteva zile demisia lui Xhafaj după publicarea unei înregistrări în care un bărbat prezentat drept fratele ministrului pare să discute cu traficanţi.

Opoziţia îl acuză pe Fatmir Xhafaj că şi-a protejat fratele, condamnat în contumacie în Italia, în 2012, la 7 ani de închisoare pentru trafic de droguri.

‘Condamnarea fratelui meu nu implică şi nu afectează nici munca mea, nici pe cea a guvernului’, a reacţionat ministrul.

Citește și : Emmanuel Macron i-a prezentat secretarului general al NATO ‘rolul aparte pe care Franţa vrea să-l joace’ în cadrul Alianţei

Albania, candidată la aderarea la UE, dă asigurări că a obţinut succese importante împotriva traficanţilor în ultimele luni.

La începutul lunii februarie, poliţia albaneză a confiscat, în portul Dürres (nord-vest), 613 kg de cocaină din Columbia, evaluată pe piaţa neagră la 180 milioane de euro.

Sâmbătă, parchetul a anunţat arestarea a 18 cetăţeni albanezi, acuzaţi că au exportat droguri în Turcia şi în mai multe ţări ale Uniunii Europene.

Tags: anchetaarest la domiciliuministruSaimir TahiriTiranatrafic de droguri
Categorii: Diaspora