X

Albania RUPE relaţiile diplomatice cu Iranul

Albania a rupt miercuri relaţiile sale cu Iranul, acuzat de atacuri cibernetice masive împotriva acestei mici ţări din Balcani, a anunţat premierul albanez Edi Rama într-un comunicat, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“Consiliul de miniştri a decis ruperea relaţiilor diplomatice cu Republica Islamică Iran, cu efect imediat”, a anunţat premierul albanez.

Citește și : Letonia intenţionează să reintroducă serviciul militar obligatoriu

Ambasada Iranului de la Tirana a primit o notificare oficială în care i se cere ca tot personalul său diplomatic, tehnic, administrativ şi de securitate să părăsească teritoriul Albaniei în maxim 24 de ore.

Edi Rama a acuzat Iranul că a fost la originea unui “atac cibernetic dur împotriva infrastructurilor digitale ale guvernului albanez, (atac) menit să le distrugă”, pe 15 iulie anul curent. “O anchetă aprofundată ne-a furnizat dovada indiscutabilă” că acest lucru a fost “orchestrat şi sponsorizat” de Teheran, a adăugat el.

Citește și: Belgia a identificat 726 de cazuri confirmate de variola maimuţei de la începutul epidemiei

Din 2013, Albania a acceptat să găzduiască pe teritoriul său, la cererea Washingtonului şi a ONU, membri ai Organizaţiei Mujahedinilor Poporului Iranian (OMPI), mişcare aflată în exil, interzisă în Iran şi care se opune regimului iranian.

Tags: AlbaniaEdi RamahackeriIranOrganizaţia Mujahedinilor Poporului Iranian (OMPI)teheranTirana
Categorii: DiasporaSinteze