Alberto Fujimori a fost externat din clinica în care fusese spitalizat după graţiere

Publicat:

Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori, condamnat pentru crimă împotriva umanităţii şi graţiat în decembrie de actualul şef al statului, a părăsit marţi spitalul unde fusese internat duminică din cauza unei probleme de aritmie cardiacă, relatează AFP, potrivit agerpres.

În vârstă de 79 de ani, Fujimori, care a condus ţara cu o mână de fier între 1990 şi 2000, a fost spitalizat timp de două zile la clinica nipono-peruană din Lima, unde a mai fost internat anterior 12 zile pentru aceleaşi simptome.


Citeşte şi: Un meteorit a căzut lângă Detroit şi a provocat un cutremur – VIDEO

“Este sub o atentă supraveghere medicală”, a declarat pentru AFP medicul lui Fujimori, Alejandro Aguinaga, explicând că pacientul său a primit un holter (un dispozitiv de monitorizare) care înregistrează “tot ce se întâmplă la nivelul inimii timp de 24 de ore”.

El a fost dus la acelaşi spital la 23 decembrie pentru aceleaşi probleme, din închisoarea unde ispăşea o pedeapsă de 25 de ani de detenţie pentru crimă împotriva umanităţii şi corupţie.

A doua zi, el a fost graţiat de preşedintele Pedro Pablo Kuczynski, oficial din motive ‘umanitare’. Această eliberare anticipată după 12 ani a declanşat o criză politică şi reacţii puternice din partea organizaţiilor de apărare a drepturilor omului şi a victimelor represiunii regimului Fujimori.

Pedro Pablo Kuczynski este acuzat de o parte din peruani că şi-a negociat astfel rămânerea în fruntea statului cu ajutorul puternicei mişcări politice fondate de Fujimori, atunci când el era ameninţat de Parlament cu destituirea.

Citeşte şi: Papa Francisc a fost lovit în Chile cu o şapcă – VIDEO

Alberto Fujimori, care rămâne influent în Peru, încă divizează ţara: pentru unii, el este omul care a luptat cu succes împotriva gherilei maoiste Sendero Luminoso (Cărarea Luminoasă) şi a impulsionat dezvoltarea economică.

Alţii îşi amintesc în primul rând de metodele sale autoritare, care l-au adus după gratii, pentru că a comandat două masacre comise de un escadron al morţii în 1991-1992. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.