X

Alberto Fujimori a fost externat din clinica în care fusese spitalizat după graţiere

Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori, condamnat pentru crimă împotriva umanităţii şi graţiat în decembrie de actualul şef al statului, a părăsit marţi spitalul unde fusese internat duminică din cauza unei probleme de aritmie cardiacă, relatează AFP, potrivit agerpres.

În vârstă de 79 de ani, Fujimori, care a condus ţara cu o mână de fier între 1990 şi 2000, a fost spitalizat timp de două zile la clinica nipono-peruană din Lima, unde a mai fost internat anterior 12 zile pentru aceleaşi simptome.

Citeşte şi: Un meteorit a căzut lângă Detroit şi a provocat un cutremur – VIDEO

“Este sub o atentă supraveghere medicală”, a declarat pentru AFP medicul lui Fujimori, Alejandro Aguinaga, explicând că pacientul său a primit un holter (un dispozitiv de monitorizare) care înregistrează “tot ce se întâmplă la nivelul inimii timp de 24 de ore”.

El a fost dus la acelaşi spital la 23 decembrie pentru aceleaşi probleme, din închisoarea unde ispăşea o pedeapsă de 25 de ani de detenţie pentru crimă împotriva umanităţii şi corupţie.

A doua zi, el a fost graţiat de preşedintele Pedro Pablo Kuczynski, oficial din motive ‘umanitare’. Această eliberare anticipată după 12 ani a declanşat o criză politică şi reacţii puternice din partea organizaţiilor de apărare a drepturilor omului şi a victimelor represiunii regimului Fujimori.

Pedro Pablo Kuczynski este acuzat de o parte din peruani că şi-a negociat astfel rămânerea în fruntea statului cu ajutorul puternicei mişcări politice fondate de Fujimori, atunci când el era ameninţat de Parlament cu destituirea.

Citeşte şi: Papa Francisc a fost lovit în Chile cu o şapcă – VIDEO

Alberto Fujimori, care rămâne influent în Peru, încă divizează ţara: pentru unii, el este omul care a luptat cu succes împotriva gherilei maoiste Sendero Luminoso (Cărarea Luminoasă) şi a impulsionat dezvoltarea economică.

Alţii îşi amintesc în primul rând de metodele sale autoritare, care l-au adus după gratii, pentru că a comandat două masacre comise de un escadron al morţii în 1991-1992. 

Tags: Alberto FujimoriAlejandro AguinagaLimaPedro Pablo KuczynskiPeruSendero Luminoso (Cărarea Luminoasă)
Categorii: Știrile zilei