Alberto Fujimori a fost graţiat de președindele peruan Pedro Pablo Kuczynski

Publicat:

Alberto Fujimori, fost preşedinte al Peru, condamnat la închisoare pentru încălcarea drepturilor omului, a fost graţiat de Pedro Pablo Kuczynski, preşedinte în exerciţiu, potrivit BBC.

Kuczynski a spus că Fujimori, în vârstă de 79 de ani, care a condus ţara din 1990 până în 2000, a fost eliberat pe motive de sănătate. Recent, el a fost scos din închisoare şi internat din cauza unei artimii şi hipotensiuni arteriale, potrivit news.ro .


Graţierea lui Fujimori a venit la câteva zile după ce susţinătorii lui din Congres l-au ajutat pe Kuczynski să evite acuzaţii de corupţie.

Citește și : Atentat sinucigaş în apropierea biroului serviciilor de informaţii din Kabul, șase morți

Politicienii din opoziţie spun că preşedintele le promisese că îl va alebera în schimbul sprijinului lor, acuzaţie pe care Kuczynski a negat-o.

În 2007, Fujimori a fost acuzat şi condamnat la şase ani de închisoare pentru mită şi abuz de putere. În 2009, el a primit încă 25 de ani de închisoare pentru abuzuri privind drepturile omului comise în timpul mandatului său.

În luna iunie a acestui an, şeful statului a propus o posibilă graţiere a lui Fujimori, din motive medicale. Propunerea a venit în condiţiile în care ministrul de Finanţe al ţării a fost demis de Congresul dominat de susţinătorii lui Fujimori.

Un sondaj realizat în luna mai de Ipsos arată că 59% dintre peruani erau în favoarea graţierii fostului lider.

Pe parcursul celor două mandate ale sale, Fujimori a fost criticat în urma măsurilor fiscale adoptate, pentru cenzurarea presei şi pentru folosirea fondurilor guvernamentale în a-şi susţine campaniile electorale. El a fost acuzat că s-a folosit de serviciul secret de inteligenţă condus de Vladimiro Montesinos pentru a-şi intimida şi spiona rivalii.

Criticile au escaladat când Fujimori a anunţat că îşi doreşte un al treilea mandat de preşedinte. Deşi a câştigat alegerile din mai 2000, victoria a însemnat începutul decăderii lui.

La acel moment, a fost dată publicităţii o înregistrare în care Montesinos mituia un membru al opoziţiei din Congres. După izbucnirea scandalului, opoziţia a preluat controlul Congresului pentru prima dată în opt ani şi l-a alungat pe Fujimori din funcţie, invocând „incapacitate morală”.

În noiembrie 2000, el a plecat în Japonia, ţara natală a părinţilor lui, unde a trăit timp de cinci ani în autoexil. Într-o încercare de a-şi resuscita cariera politică, el a venit în Chile, în noiembrie 2005, unde a fost arestat la cererea autorităţilor peruane.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cât a costat Forumul Național ‘Cahul4Culture’

Cât a costat Forumul Național 'Cahul4Culture' În perioada 1-3 iulie, în municipiul Cahul a fost organizat Forumul Național „Cahul4Culture” pe tema „Rolul politicilor culturale în...

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării În cadrul vizitei sale în municipiul Ceadîr-Lunga, prim...

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți Șeful Marelui Stat Major, generalul Eugen Ohladciuc, a vizitat...

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.