Alecu Reniță: Investițiile de bază pe care le are statul să fie spre învățământ

Publicat:

„Este axiomatic adevărul potrivit căruia cei care investesc în școală, aceia au viitor. Cum este școala, așa arată și instituțiile statului. De aceea, întotdeauna am pledat și pledez în continuare ca investițiile de bază pe care le are statul să fie în educație, spre învățământ”.

Declarația a fost făcută de editorialistul Alecu Reniță, deputat în Parlamentul 90, aflat în platoul emisiunii Punctul pe AZi de la Tvr Moldova.


Citește și : Maia Sandu: Credem că R. Moldova va fi în siguranță atunci când țara noastră va deveni stat membru la UE

Alecu Reniță a precizat că acțiunile care au avut loc încă în perioada sovietică au avut un rol esențial schimbarea direcției spre învățământul național.

„Dacă vă uitați în istorie, primul ministru al educației, Nicolae Mătcaș, a pus la baza învățământului național două elemente fundamentale: primul era legat de adevăr, fiindcă era ceea ce a lipsit în societatea sovietică a fost adevărul și al doilea lucru era memoria”, a afirmat Alecu Reniță.

Editorialistul a mai menționat că aceste lucruri au fost permanent periclitate sau neglijate.

„De aceea observăm că, de la o promoție la alta, cum a fost învățământul în acea perioadă. Problema este una cheie, educația și, indiscutabil, învățătorul nu trebuie să fie cerșetorul societății.

Întotdeauna, părinții vorbeau despre învățătorul din perioada României interbelică ca despre o instituție, ca despre o universitate, ca despre un om care făcea minuni și toată dragostea și respectul era îndreptată spre acele persoane care au adus acea lumină în casele basarabenilor”, a spus Alecu Reniță.

Fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, a precizat în cadrul emisiunii că una din temeliile de bază pentru dezvoltarea statului este educația.

„Pentru Republica Moldova, starea actuală a sistemului de învățământ este dureroasă. Noi nu am reușit să construim un sistem de învățământ nou, modern, care să facă față cerințelor zilei de astăzi”, a afirmat fostul vicepremier pentru reintegrare.

Citeşte şi: Alaiba: Magazinele controlate de Șor din Aeroport au zile numărate

Potrivit lui Vladislav Kulminski, consecințele acestei stări a învățământului se văd în prezent.

„Practic, noi am epuizat forța de muncă ieftină și bine educată. Fără investiții strategice în educație, Republica Moldova nu are viitor. Calitatea sistemului de învățământ, în general, în Republica Moldova este departe de cerințele lumii moderne”, a conchis Vladislv Kulminski.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reducerea consumului de carne procesată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate

Reducerea consumului de carne procesată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate Reducerea consumului de carne procesată cu aproximativ o treime ar putea preveni peste...

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de ‘agățat’

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de 'agățat' Nici flirtul nu mai este ce era cândva. În era...

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Cooperarea moldo-comunitară în vederea consolidării sistemului național de sănătate, precum și evoluțiile pe...

Maia Sandu, întrevedere cu comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Maia Sandu, întrevedere cu comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Președinta Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.