X

Alegătorii din Republica turcă a Ciprului de Nord îşi aleg un nou ‘preşedinte’

Alegătorii din Republica turcă a Ciprului de Nord (RTCN), autoproclamată, îşi aleg duminică un nou “preşedinte”, transmite dpa, scrie agerpres.

Cele 738 de secţii de vot s-au deschis la ora locală 08:00 (05:00 GMT) şi urmează să se închidă la ora locală 18:00 (15:00 GMT). Alegătorii, purtând măşti şi adesea şi mănuşi, au început să voteze într-o şcoală din Nicosia de Nord, au constatat jurnalişti ai AFP.

Citește și : Trump, la apariţie la un eveniment public după externare: ‘Mă simt grozav!’

Aproape 200.000 de alegători sunt înscrişi pe listele electorale şi vor avea de ales între 11 candidaţi, printre care liderul cipriot turc aflat la sfârşit de mandat, Mustafa Akinci, un social-democrat în vârstă de 72 de ani, şi “premierul” Ersin Tatar, un conservator în vârstă de 60 de ani, din partea Partidului Unităţii Naţionale (UBP).

Ciprul este divizat din 1974 după intervenţia armatei turce în replică la o lovitură de stat condusă de Grecia în sud. Ultimele negocieri de pace sub egida ONU au eşuat în 2017, iar de atunci nu s-au mai înregistrat progrese.

Akinci susţine unificarea insulei, în timp ce Tatar, sprijinit de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, este adeptul soluţiei cu două state.

Dacă niciun candidat nu obţine majoritatea absolută, un al doilea tur de scrutin este programat pentru 18 octombrie.

În această săptămână, Tatar a expus fisurile existente în coaliţia de guvernământ după ce a anunţat deschiderea parţială a oraşului-fantomă aflat sub control turc, Varosha, în Famagusta, după 46 de ani. Kudret Ozersay, “ministru de externe” şi “vicepremier”, care este totodată şi candidat la scrutinul “prezidenţial”, a demisionat în semn de protest.

Deschiderea parţială de marţi a staţiunii turistice abandonate Varosha a dat o nouă lovitură relaţiilor deja tensionate între partea turcă a Ciprului şi sudul recunoscut la nivel internaţional.

Famagusta, în est, a rămas un simbol al divizării. Când tancurile turceşti au intrat în oraş, în august 1974, circa 40.000 de rezidenţi ciprioţi greci au fugit din Varosha. De atunci, zona a rămas nelocuită. Returnarea staţiunii Varosha foştilor săi locuitori ciprioţi greci era văzută drept un element-cheie în soluţionarea conflictului cipriot.

Deschiderea parţială este un pas ireversibil către deschiderea completă, a declarat Tatar într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Erdogan, desfăşurată săptămâna aceasta la Ankara.

Citește și : Greta Thunberg îndemnă la vot pentru Joe Biden

Potrivit AFP, scrutinul are loc într-un context de tensiuni în Mediterana de Est în jurul exploatării de hidrocarburi între Ankara, singura care recunoaşte Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), şi Atena, principalul aliat al Republicii Cipru care îşi exercită autoritatea în cele două treimi sudice ale insulei şi este membră a Uniunii Europene din 2004.

Alegerile “prezidenţiale” au loc totodată în contextul crizei economice amplificate de pandemia de COVID-19 care a dus la închiderea aeroportului din Ercan şi a punctelor de trecere către sudul insulei, făcând şi mai complicate orice veleităţi de independenţă faţă de Turcia, de care RTCN depinde economic, notează France Presse.

Tags: Ersin TatarNicosia de NordpresedinteRecep Tayyip ErdoganRTCN
Categorii: Diaspora