X

Alegătorii scoţieni, favorabili la limită rămânerii în Regatul Unit (sondaj)

Alegătorii scoţieni rămân divizaţi cu privire la independenţa naţiunii lor, numărul celor care se opun unui astfel de proiect depăşindu-l pe cel al susţinătorilor unei desprinderi de Regatul Unit, potrivit unui sondaj publicat joi, la două zile după ce guvernul scoţian a anunţat un proiect de referendum în 2023, relatează AFP, potrivit agerpres.   

“Dacă mâine s-ar organiza un referendum, 44% dintre scoţieni afirmă că ar vota ‘da’, în timp ce 46% spun că ar vota ‘nu’, iar 10% sunt indecişi”, a anunţat institutul Savanta ComRes, care a realizat sondajul pentru ziarul The Scotsman.

Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

“Dacă îi eliminăm pe cei din urmă, am obţine o intenţie de vot generală de 51% pentru ‘nu’ şi de 49% pentru ‘da”, a precizat sursa citată.

În opinia lui Chris Hopkins, director de cercetare politică la Savanta ComRes, acest ultim sondaj “serveşte doar să evidenţieze diviziunea alegătorilor scoţieni”.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat marţi că doreşte să organizeze un referendum “consultativ” privind independenţa naţiunii britanice în octombrie 2023, în pofida opoziţiei ferme a guvernului britanic de a autoriza acest vot.

Scoţienii au fost deja consultaţi pe această temă în 2014 şi au votat în proporţie de 55% pentru rămânerea în Regatul Unit.

Bazându-se pe rezultatul votului, premierul britanic Boris Johnson susţine că un astfel de referendum nu poate avea loc decât “o dată într-o generaţie”.

Formaţiunea pro-independenţă Partidul Naţional Scoţian (SNP) consideră însă că Brexitul a schimbat datele problemei, scoţienii votând împotriva acestuia în proporţie de 62%. Scopul SNP este ca Scoţia să adere la Uniunea Europeana ca stat independent.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

 

Nicola Sturgeon a precizat că a cerut Curţii supreme să decidă dacă Parlamentul scoţian are puterea de a legifera pentru a organiza acest referendum fără acordul Londrei.

În cazul unei înfrângeri în instanţă, Nicola Sturgeon, lidera SNP, a avertizat că va folosi viitoarele alegeri legislative, programate pentru 2024, drept un “referendum de facto”, iar partidul ei va face campanie doar asupra unei singure chestiuni: “Scoţia trebuie să devină o ţară independentă?”.

Tags: Boris JohnsonChris HopkinsreferendumRegatul Unit
Categorii: Diaspora