Alegerea procurorului general este o condiționalitate care trebuie îndeplinită cât mai curând

Publicat:

Alegerea procurorului general este o condiționalitate care trebuie îndeplinită cât mai curând

Alegerea procurorului general este o condiționalitate care trebuie îndeplinită cât mai curând, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, la Pro TV. Potrivit ei, numirea procurorului general este una dintre cerințele înaintate de Uniunea Europeană în contextul în care la sfârșitul lunii iunie ar putea începe negocierile de aderare a țării noastre la UE.

Vezi şi: VIDEO – Un restaurant s-a prăbuşit în Mallorca: Sunt mulţi morţi şi răniţi! – Stiripesurse.md


„Avem ședința Consiliului la care vom examina adminisibilitatea dosarelor dacă sunt toate documentele și certificatele cu privire la condițiile pe care trebuie să le întrunească un candidat. În dependență de aceasta, ne propunem cât mai rapid să facem și interviurile în una-două săptămâni. Este și o condiționalitate care trebuie să o îndeplinim cât mai repede. Este un obiectiv, dar depinde și cum o să ne facem temele pentru acasă. Nu pot să fixez o dată, pentru că suntem un organ colegial, dar cu siguranță și membrii CSP conștientizează importanța acestui concurs pe care trebuie să îl finalizăm cât mai rapid”, a spus ministra.

Alegerea procurorului general este o condiționalitate care trebuie îndeplinită cât mai curând

Veronica Mihailov-Moraru a precizat că au fost luate măsuri și s-au făcut modificări la regulamentul cu privire la selecția procurorului.

„Am făcut unele concretizări, ce facem dacă aplică doar doi candidați și dacă există posibilitatea de a prelungi ca să fie un concurs veritabil și cât mai multe dosare, am precizat ce ține de temeiurile de recuzare. Noi ne-am dorit să introducem soluția cu privire la aplicarea medianei așa cum ne-a recomandat și societatea civilă. Totodată, în cazul în care se constată că un membru a depunctat fără nici o argumentare, în acest caz CSP va putea să decide excluderea fișei acesteia și să meargă mai departe cu concursul. Modificările au fost luate ca să nu fim puși în situația că în lipsa unei prevederi legale să anulăm concursul”.

Ministra Justiției spune că această funcție este importantă în contextul integrării europene, iar viitorul procuror general are multe de realizat.

„Ne-am fi dorit să fie mai mulți candidați, am lasat mesaje și la ședința Consiliului Superior al Procurorilor. Atâția au avut curaj să-și asume, funcția de procuror general nu este simplă. Este o asumare de răspundere foarte importantă în contextul în care se află acum R. Moldova, dar este importantă să fie și dorință. Mandatul procurorului general va fi unul important, are multe de făcut în contextul de integrare europeană”, a conchis Mihailov-Moraru.

Alegerea procurorului general este o condiționalitate care trebuie îndeplinită cât mai curând

Amintim că Consiliul Superior al Procurorilor va examina astăzi, 24 mai, în ședință închisă, dosarele celor patru pretendenți la funcția de procuror general. Este vorba despre actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, adjunctul șefei Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, procurorul Alexandru Cernei și ex-lectorul universitar Grigore Vornicescu. Consiliul va decide dacă pretendenții îndeplinesc condițiile de participare la concurs și va stabili data, ora și locul desfășurării interviului.

În cazul în care candidatul nu întrunește condițiile de participare la concurs, acesta va fi exclus, printr-o hotărâre motivată a CSP. Numirea Procurorului General este una din condițiile pentru începerea negocierile de aderarea la Uniunea Europeană.

Pe 15 aprilie, Consiliul Superior al Procurorilor a inițiat un nou concurs pentru alegerea unui procuror general, după ce precedentul a eșuat în urma scandalului de depunctare a unui candidat. De această dată, CSP a elaborat un nou regulament, pe care l-a consultat și cu experții Comisiei Europene, pentru a nu admite blocajele anterioare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elton John îşi vinde garderoba personală pe eBay pentru Fundaţia SIDA

Elton John îşi vinde garderoba personală pe eBay pentru Fundaţia SIDA Elton John îşi vinde garderoba personală pe eBay. Deşi nu este vorba de ţinute...

Pantofii albaştri din piele întoarsă ai lui Elvis Presley s-ar putea vinde cu 120.000 de lire sterline la licitaţie

Pantofii albaştri din piele întoarsă ai lui Elvis Presley s-ar putea vinde cu 120.000 de lire sterline la licitaţie Pantofii albastri din piele întoarsă purtaţi...

Comisia Europeană a autorizat primul vaccin împotriva chikungunya

Comisia Europeană a autorizat primul vaccin împotriva chikungunya Comisia Europeană a autorizat vineri primul vaccin împotriva chikungunya, un virus transmis în principal de ţânţarul tigru,...

Violenţa de gen influenţează sănătatea victimelor şi momentul declanşării menopauzei (studiu)

Violenţa de gen influenţează sănătatea victimelor şi momentul declanşării menopauzei (studiu) Violenţa de gen afectează sănătatea sexuală, reproductivă şi generală a victimelor, femei care,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.