Alegeri anticipate în Groenlanda, după o campanie dominată de tema independenţei

Publicat:

Groenlanda, teritoriu autonom, parte a Regatului Danemarcei, votează marţi după o campanie electorală marcată de dezbaterea privind independenţa, mulţi sperând că un nou guvern ar putea revitaliza economia fragilă a insulei care să permită separarea teritoriului de Danemarca, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Cei mai mulţi dintre cei 56.000 de locuitori ai imensei insule arctice afirmă că doresc independenţa la un moment dat în viitor. Dar aceştia menţionează totodată ca priorităţi pentru noul guvern şi probleme sociale mai acute precum fondul sărac de locuinţe, un nivel scăzut al educaţiei şi o economie bazată pe pescuit şi subvenţii anuale acordate de Danemarca.


Citeşte şi: Bilanţul atacului de la Toronto: 10 morţi şi 15 răniţi; atacatorul, un bărbat de 25 de ani din Toronto

Groenlanda, a cărei capitală Nuuk este mai aproape de New York decât de Copenhaga, a devenit colonie daneză la începutul secolului al XIX-lea, dar şi-a câştigat treptat puteri după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Insula a încercat să atragă investiţii străine pentru resursele sale neexploatate de hidrocarburi şi minerale precum şi pentru turism, dar lipsa infrastructurii şi birocraţia lentă au limitat dezvoltarea.

Acum, Groenlanda speră că preţurile în creştere ale materiilor prime pot atrage investiţiile străine pentru a repune pe drumul cel bun un program de exploatare minieră pe insulă. Investitori din China şi până în Canada sunt în expectativă.

Speranţele unui posibil boom minier în Groenlanda, care s-a prefigurat după ce insula şi-a câştigat dreptul la autoguvernare de la Danemarca în 2009, s-au risipit odată cu scăderea preţului materiilor prime. Dar, cu singura mină de producţie din ţară repusă în funcţiune şi un proiect asupra rocilor anortozite care ar urma să demareze în acest an, speranţele locuitorilor insulei au reapărut.

Citeşte şi: 18 oameni au murit într-un incendiu provocat în China. Piromanul a fost arestat 

Ultimul scrutin a avut loc în acest teritoriu în 2014 când partidul social-democrat Siumut a obţinut mai mult de o treime din sufragii. Kim Kielsen, fost poliţist, a devenit prim-ministru după ce Aleqa Hammond a fost forţată să demisioneze după un scandal implicând cheltuirea banilor publici pe hoteluri şi zboruri.

Sara Olsvig, din partea partidului de stânga Inuit Ataqatigiit (IA), este un alt concurent important la funcţia de prim-ministru. Cel mai recent sondaj arată că cele doua partide ar continua să facă parte dintr-o coaliţie, eventual cu Demokraterne, al treilea cel mai mare partid din Groenlanda.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.