Alegeri în Germania. Singurul obstacol în faţa Angelei Merkel ar putea fi dreapta naţionalistă

Publicat:

 Creştin-democrata Angela Merkel, favorită pentru un nou mandat de cancelar la alegerile parlamentare de duminică din Germania, şi rivalul său social-democrat Martin Schulz încearcă vineri să îşi mobilizeze susţinătorii şi să îi convingă pe indecişi, pe un final de campanie tensionat din cauza avântului extremei-drepte, relatează AFP, potrivit agerpres.

În vârstă de 63 de ani, Angela Merkel, bine poziţionată pentru câştigarea unui al patrulea mandat de cancelar, va participa în cursul serii de vineri la un miting electoral la Munchen, în timp ce Martin Schulz, 61 de ani, va susţine un discurs în faţa simpatizanţilor la Berlin.


Citeşte şi: Facebook va prezenta Congresului american informaţii legate de materialele promovate de ruşi

Deşi conservatorii au în continuare un avantaj lejer în faţa social-democraţilor, ultimele sondaje oferă în acelaşi timp şi motive de îngrijorare.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aripa sa bavareză, Uniunea Creştin-Socială (CSU), sunt creditate cu 36% din intenţiile de vot, conform unui sondaj al postului de televiziune ZDF publicat joi seară, şi s-ar putea apropia de al doilea cel mai slab scor electoral al său – 35,1% în 1998.

Martin Schulz vrea să vadă în această erodare “o schimbare de ultim minut” legată de “o uriaşă îngrijorare” a populaţiei.

Însă fostul preşedinte al Parlamentului European este departe de a profita de acest lucru. Social-democraţii sunt creditaţi numai cu 21,5% în sondaj, un scor fără precedent în istoria celui mai vechi partid din Germania.

Formaţiunea populistă de dreapta ‘Alternativa pentru Germania’ (AfD) realizează ascensiunea cea mai clară pe final de campanie, situându-se la 11% în intenţiile de vot. Alte sondaje o plasează chiar mai sus.

Citeşte şi: Reacție fără precedent al lui Kim Jong-Un: Trump este un deranjat mintal!. Declarațiile lui arată că am ales calea corectă!

“Fiecare nouă zi de campanie este o zi bună pentru populiştii de dreapta”, comentează publicaţia Der Spiegel.

Conservatorii nu au arătat niciodată dubii în legătură cu victoria şefei lor. Această atitudine nu doar că a condus la o campanie considerată plictisitoare de opinia publică şi de media, dar i-a iritat de asemenea pe simpatizanţii AfD sau a dezamăgit oficiali guvernamentali, care au văzut în acest comportament o nouă dovadă “de aroganţă a puterii din ultimii anii Merkel”, a mai scris revista.

Fidelă stilului său, Merkel, care conduce ţara de 12 ani, nu a propus nimic concret. Ea a reiterat mesajul asigurator al unei Germanii “unde este bine să trăieşti”, la adăpost de riscuri externe simbolizate de Donald Trump sau Brexit.

Rivalul său a eşuat în a convinge, denunţând injustiţiile sociale într-o ţară în plină creştere economică, unde şomajul este la cel mai scăzut nivel de după reunificare.

Perspectiva intrării dreptei naţionaliste în Camera Inferioară a Parlamentului, primul partid de acest tip care ar ajunge în legislativ după 1945, este de asemenea la originea unei ultime polemici înainte de vot.

Citeşte şi: Curtea Constituţională spaniolă a stabilit amenzi COLOSALE pentru organizatorii referendumului de independenţă din Catalonia

Mâna dreaptă a Angelei Merkel la cancelarie, Peter Altmaier, a atras numeroase critici, inclusiv în propria tabără, declarând că este mai bine să te abţii decât să votezi cu AfD. Ministrul social-democrat al afacerilor externe, Sigmar Gabriel, a spus că este vorba de o ‘capitulare’ a CDU ‘în faţa populismului de dreapta’.

Singurul mijloc de a bloca AfD “este de a vota pentru partide care se simt 100% legate de legea noastră fundamentală”, a declarat joi cancelarul la postul public de radio.

Angela Merkel a exclus orice alianţă la guvernare cu vreo formaţiune extremistă: AfD, dar şi stânga radicală, care îşi dispută în prezent a treia poziţie în sondaje.

Pe hârtie, opţiunea cea mai simplă, şi sinonimă cu continuitatea în politica germană, ar fi reluarea unei mari coaliţii cu social-democraţii.

Însă SPD, în plină criză, ar putea de această dată să aleagă să se refacă printr-o cură de opoziţie.

Citeşte şi: Trump spune că Erdogan a devenit prietenul lui şi merită note bune pentru modul cum guvernează

Altă posibilitate pentru cancelar ar fi o alianţă cu partidul liberal FDP, pe cale de a reveni în Bundestag după ce a fost respins în 2013, şi cu Verzii. Însă o coaliţie de doar două partide, cu una din aceste mici formaţiuni, pare imposibilă, date fiind sondajele.

Divergenţele între ecologişti şi liberali privind viitorul diesel sau imigraţia s-ar putea dovedi totuşi complicat de gestionat.

Iar carismaticul lider al FDP, Christian Lindner (38 de ani), care se opune ferm, printre altele, propunerilor Franţei de reformă a zonei euro, se anunţă un partener complicat pentru Angela Merkel.

Partidul său revendică deja Ministerul Finanţelor, pe care CDU vrea să îl lase în continuare în mâinile lui Wolfgang Schäuble (75 ani), fidel cancelarului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești În anul 2023, Moldova a exportat în total...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.