Alegeri în Andorra: Democrații câștigă, dar pierd majoritatea absolută

Publicat:

Partidul Democrates per Andorra, la putere de opt ani în Andorra, a câştigat alegerile parlamentare desfăşurate duminică clasându-se pe primul loc cu 35,13% din voturi, dar nu mai dispune de majoritatea absolută, potrivit rezultatelor comunicate de guvern, relatează AFP, potrivit agerpres.

Din totalul celor 28 de locuri de membri ai Parlamentului din acest mic principat situat în Munţii Pirinei, formaţiunea de centru-dreapta a şefului guvernului Antoni Marti a obţinut 11 (faţă de 15 în 2015).


Citește și: Africa de Sud își ÎNCHIDE ambasada din Israel

Fostul ministru de interne Xavier Espot, în prezent la conducerea Democraţilor, este văzut ca viitorul şef al guvernului. Pentru aceasta însă el va trebui să găsească alianţe ca să îşi asigure majoritatea parlamentară.

Partidul Social-Democrat este a doua forţă, cu cinci locuri de parlamentari.

Alianţa dintre socialişti şi liberali, “d’Acord”, care dorea să preia puterea, a obţinut numai patru mandate.

Alegerile s-au derulat pe fondul nemulţumirii sociale: micro-statul, reputat pentru comerţul cu taxe reduse şi turism de iarnă, a fost scena a trei manifestaţii din martie 2018, lucru nemaiîntâlnit în ultimii 85 de ani.

Manifestanţii au protestat faţă de o reformă a funcţiei publice, o situaţie scoală degradată şi chiriile scumpe.

Citește și: Trump anunță plecarea unui alt oficial dintr-o poziție cheie

Guvernul în exerciţiu condus de Antoni Marti a încercat să detensioneze situaţia, anunţând în ianuarie, printre altele, creşterea salariului minim.

Circa 80.000 de persoane locuiesc în Andorra, dar numai cei 27.278 de deţinători ai naţionalităţii principatului au drept de vot.

Prezenţa la urne a fost de 68,32%, în creştere cu 2,7% faţă de alegerile precedente.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.