X

Alegeri în Brazilia: Lula conduce detaşat în faţa lui Bolsonaro (VIDEO)

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva păstrează un avans confortabil de 18 puncte în faţa actualului şef al statului, Jair Bolsonaro, pentru alegerile prezidenţiale din octombrie, potrivit unui sondaj publicat joi de institutul Datafolha, notează AFP, potrivit agerpres.

Lula, 76 de ani, care candidează pentru al treilea mandat după ce a guvernat ţara din 2003 până în 2010, este creditat cu 47% din intenţiile de vot pentru primul tur, rezultat identic ca şi în ultimul sondaj de opinie al aceluiaşi institut, în urmă cu o lună.

Citeşte şi: Scumpirea petrolului şi gazelor A DUBLAT profitul şi vânzările grupului OMV – Black News

În ce îl priveşte, Jair Bolsonaro, 67 de ani, progresează doar cu un punct, la 29%, şi nu pare să beneficieze deocamdată de anunţul cheltuielilor sociale aprobate în urmă cu două săptămâni de parlament.

Datafolha subliniază, totuşi, că preşedintele de extremă dreaptă a câştigat trei puncte într-o lună printre cei mai săraci alegători (54% pentru Lula, 23% pentru Bolsonaro) şi şase puncte în rândul femeilor (46% pentru Lula, 27% pentru Bolsonaro).

Cu două luni înainte de aceste alegeri care se anunţă foarte polarizate, ceilalţi candidaţi în cursă se mulţumesc din nou doar cu rezultate modeste, Ciro Gomes (centru-stânga) fiind citat de doar 8% dintre cei chestionaţi şi Simone Tebet (centru-dreapta) 2%.

Sondajul Datafolha a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 2.556 de persoane în zilele de 27 şi 28 iulie.

Pentru analistul politic Adriano Laureno, de la firma de consultanţă Prospectiva, acest statu quo arată că “alegătorii lui Lula şi Bolsonaro sunt destul de convinşi” de votul lor.

În opinia sa, măsurile sociale anunţate de guvern în favoarea cheltuielilor excepţionale aprobate de parlament ar putea permite “reducerea decalajului” dintre Lula şi Bolsonaro, dar “nu ar trebui să aibă un impact suficient” pentru a întoarce valul în favoarea actualul preşedinte.

Citeşte şi: Ruşii vor CIOPÂRŢIREA Ucrainei (FOTO)! Ţara vecină ar rămâne doar cu regiunea Kiev – Black News

Acesta din urmă riscă, aşadar, “să-şi intensifice punerea în cauză a sistemului electoral şi instituţiilor”.

Săptămâna trecută, Jair Bolsonaro a criticat din nou sistemul electoral brazilian în faţa câtorva zeci de ambasadori, afirmaţii care au făcut scandal.

În ultimele luni, Jair Bolsonaro şi-a intensificat atacurile împotriva sistemului de urne electronice în vigoare din 1996, ceea ce, potrivit unor analişti, echivalează cu pregătirea terenului pentru o contestare a rezultatelor de la urne în caz de înfrângere.

Tags: alegeriBraziliaJair BolsonaroLuiz Inacio Lula da Silva
Categorii: Știrile zilei