Alegeri în India: Naţionaliştii premierului Modi obţin majoritatea în parlament

Publicat:

Naţionaliştii hinduşi ai premierului Narendra Modi au obţinut o largă majoritate parlamentară – de 303 mandate – în alegerile legislatve din India, potrivit rezultatelor definitive, relatează AFP, potrivit news.ro .

Bharatiya Janata Party (BJP) realizează astfel cel mai bun scor electoral din istoria sa, pulverizându-şi principalul concurent, Partidul Congresului. Formaţiunea lui Rahul Gandhi urmează să deţină doar 52 de mandate de deputat în următorii cinci ani în Lok Sabha – Camera ingerioară a Parlamentului.


Citește și : Pompeo invocă ‘agresiunea iraniană’ într-o controversată vânzare de arme către Arabia Saudită

BJP şi-a îmbunătăţit sensibil performanţa faţă de alegerile legislative din 2014, care l-au propulsat pe Narendra Modi la putere.

Partidul şofran a obţinut multe mandate în nordul Indiei, unde observatori se aşteptau să piardă mandate şi a înregistrat succese în sudul şi estul ţării, în afara zonei sale tradiţionale.

Narendra Modi a făcut din aceste alegeri un cvasi-referendum asupra persoanei sale. Acest charismatic fiu de vânzător de ceai a făcut campanie cu un discurs în domeniul securităţii angoasant şi naţionalist, prezentându-se drept un protector al ţării, cea ce i-a permis să-şi treacă sub tăcere bilanţul economic împărţit.

Un semn al acestui val este faptul că moştenitorul Rahul Gandhi a fost învins în circumscripţia sa de la Amethi, în Uttar Pradesh (nord), unul dintre bastioanele tradiţionale ale dinastiei politice a familiei Nehru-Gandhi. El urmează însă să deţină un mandat în viitorul Parlament, după ce a fost ales în paralel într-o circumscripţie din Kerala (sud).

Aproximativ 900 de milioane de alegători indieni aufst chemaţi la urne să aleagă 543 de deputaţi în cadrul unui scrutin uriaş de şase săptămâni, în aprilie-mai.

Citește și : Vulcanul Agung a erupt din nou; traficul aerian în zona insulei Bali a fost perturbat temporar

Autorităţile electorale au anulat, însă, votul în circumscripţia Vellore, în Tamil Nadu (sud), după confiscarea unor sume uriaşe în numerar. Astfel, doar 542 de mandate au fost atribuite.

Hemiciclul Lok Sabha numără 545 de mandate parlamentare în total.

Ultimele două mandate, care reprezintă comunitatea anglo-indiană, sunt atribuite în mod direct de către preşedintele Indiei, la propunerea partidului aflat la putere.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult Călătoria cu...

Temperaturi de foc în Moldova. Astăzi intră în vigoare codul galben de caniculă

Temperaturi de foc în Moldova. Astăzi intră în vigoare codul galben de caniculă Astăzi, 7 iulie, intră în vigoare Codul galben de caniculă emis de...

Tragedie la scăldat. Un bărbat s-a înecat într-un lac din Mileștii Mici

Tragedie la scăldat. Un bărbat s-a înecat într-un lac din Mileștii Mici Un bărbat de 53 de ani și-a pierdut viața în timpul scăldatului într-un...

Cahul Football Fest: Meciurile EURO 2024 vor fi transmise live în Piața Independenței

Cahul Football Fest: Meciurile EURO 2024 vor fi transmise live în Piața Independenței Fani ai fotbalului, pregătiți-vă! În perioada 9-14 iulie, Piața Independenței din Cahul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.