X

Alegeri în Palestina: Marwan Barghouthi susţine o grupare ruptă din Fatah

Liderul palestinian Marwan Barghouthi, aflat în prezent întemniţat în Israel, sprijină o formaţiune disidentă, desprinsă din partidul prezidenţial, în perspectiva alegerilor legislative din 22 mai, a anunţat joi ‘capul de listă’, Nasser al-Kidwa, transmite AFP, potrivit agerpres.

Înaintată miercuri seară Comisiei electorale palestiniene, lista Libertate ”este susţinută de Marwan Barghouthi” şi prezenţa soţiei sale Fadwa pe poziţia a doua ”este o dovadă” în această privinţă, a declarat Al-Kidwa.

Citeşte şi: Italia PRELUNGEŞTE restricţiile până la sfârşitul lui aprilie – Black News

Nasser al-Kidwa a fost exclus recent din Fatah, partidul laic al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, pentru că a criticat conducerea palestiniană şi a dorit să candideze ca independent la scrutinul legislativ din 22 mai.

Totuşi, nu este vorba despre o listă comună ‘Marwan Barghouthi – Nasser al-Kidwa’, a precizat Al-Kidwa.

Considerat de simpatizanţii săi un ‘Mandela palestinian’, Barghouthi efectuează cinci condamnări de închisoare pe viaţă, în Israel, pentru rolul său în diverse atentate antiisraeliene comise în timpul celei de-a doua Intifada (2000-2005).

Un sondaj de opinie recent indică faptul că 22% dintre palestinieni ar dori ca Marwan Barghouthi să fie viitorul preşedinte al Autorităţii Palestiniene, în timp ce 14% îl susţin pe Ismail Haniyeh, din mişcarea islamistă Hamas, şi doar 8% pe Mahmoud Abbas.

Citeşte şi: Veşti bune de la CDC: Persoanele vaccinate NU mai pot transmite coronavirusul – Black News

La 15 ianuarie, conducerea Autorităţii Palestiniene a anunţat organizarea de alegeri legislative în 22 mai şi de alegeri prezidenţiale pe 31 iulie.

Cele mai recente alegeri parlamentare palestiniene s-au desfăşurat în ianuarie 2006, iar scrutinul a fost câştigat în mod surprinzător de mişcarea Hamas, care din 2007 deţine controlul în Fâşia Gaza. Spre deosebire de alegerile parlamentare din 1996 şi 2006, palestinienii nu vor vota candidaţi individuali, ci partide sau liste care conţin între 16 şi 132 de candidaţi. 

Tags: Al-KidwaalegeriAutoritatea Palestiniană (AP)Fadwafasia gazaFatahhamasIsmail HaniyehisraellibertateMahmoud AbbasMandela palestinianMarwan BarghouthiNasser al-KidwaPalestina
Categorii: Sinteze