Alegeri în regiunea italiană Basilicata, un ultim test electoral înainte de europarlamentare

Publicat:

Aproape 600.000 de alegători din regiunea italiană Basilicata (sud) sunt aşteptaţi duminică la urne pentru alegeri regionale ce par a fi un ultim test pentru echilibrul din sânul coaliţiei populiste la putere în Italia, înainte de alegerile europene din mai, informează AFP, potrivit Agerpres.

Birourile de vot s-au deschis la orele locale 07:00 (06:00 GMT) şi se vor închide la orele 23:00 (21:00 GMT), iar primele rezultate vor fi anunţate duminică seara târziu.


Citește și : Netanyahu afirmă că n-a câştigat niciun shekel de pe urma vânzării de submarine nemţeşti Egiptului

Partidul Liga al lui Matteo Salvini (extrema dreapta) şi Mişcarea 5 Stele a lui Luigi Di Maio (antisistem), parteneri la guvernare, dar rivali electorali, aşteaptă cu sufletul la gură rezultatele.

Salvini şi-a înteţit în ultimele săptămâni vizitele în această regiune, participând la mitinguri şi băi de mulţime, în încercarea de a implanta în această regiune din sud fostul său partid secesionist din nord, pe care l-a convertit la suveranism. Absent în alegerile regionale din 2013, Liga a obţinut 6% în alegerile legislative din 2018 şi speră să-şi dubleze sau chiar tripleze acest scor, pentru a se impune şi mai mult în cadrul coaliţiei pe care o formează încă la nivel local cu Forza Italia a lui Silvio Berlusconi.

În faţa lui Vito Bardi, fost general de poliţie susţinut de coaliţia dreapta/extrema dreaptă, M5S, care a câştigat un număr mare de voturi în sud în timpul legislativelor din 2018, l-a ales pe Antonio Mattia, om de afaceri în domeniul animaţiei pentru copii, pentru a încerca să-şi reconfirme cele 44% de voturi din 2018.

Însă M5S pierde viteză şi nu încetează să cedeze teren la nivel regional în faţa partidului Liga. În Sardinia, M5S a ajuns de la 40% în legislative la 11% în regionale, la sfârşitul lui februarie.

Citește și : Uniunea Europeană nu va interzice echipamentele Huawei, ignorând apelurile Statelor Unite

Scrutinul este un test şi pentru Partidul Democrat (PD, centru-stânga), în condiţiile în care stânga guvernează regiune fără discontinuitate din 1995 şi PD speră să se relanseze cu ajutorul noului său secretar general Nicola Zingaretti.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.