Alegeri la conducerea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie

Publicat:

Actualul director general al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), portughezul Antonio Vitorino, încearcă să obţină duminică un nou mandat, având-o drept contracandidată pe adjuncta sa pentru reforme, Amy Pope, reprezentantă a SUA, transmite vineri AFP, potrivit agerpres.

Agenţia observă că organizaţia nu a avut niciodată la conducere o femeie, iar şefii au fost în general americani, cu două excepţii: olandezul Bastiaan Haveman din 1961 până în 1969 şi Vitorino, din 2018.


Citeşte şi: Regatul Unit se dotează cu prima sa linie de autobuze autonome – Black News

OIM este mai puţin cunoscută decât Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), agenţie a Naţiunilor Unite cu atribuţii asemănătoare; ambele organizaţii au fost fondate după al doilea război mondial – mai întâi UNHCR, în 1950, apoi OIM, în 1951 – în contextul numeroaselor strămutări din vestul Europei. OIM urma să ajute guvernele europene să găsească locuri pentru circa 11 milioane de oameni dezrădăcinaţi de conflict şi a organizat în primul deceniu de activitate transportul a peste un milion de migranţi. Abia după 65 de ani de la înfiinţare, în 2016, a fost inclusă oficial în sistemul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Deşi la origine era în primul rând o structură de logistică operaţională, OIM şi-a extins domeniul de activitate, ajungând un actor internaţional care ajută migranţii din întreaga lume, intervenind în situaţiile de criză care continuă să apară.

OIM are 175 de state membre, alte opt cu statut de observator şi birouri în peste 100 de ţări, oferind consiliere şi servicii atât migranţilor, cât şi guvernelor pentru a promova migraţia ordonată, în condiţii umane. Una din activităţile sale cele mai cunoscute este asistenţa pentru repatriere voluntară şi reintegrare, de care au beneficiat de exemplu zeci de mii de migranţi blocaţi în Libia.

Citeşte şi: Portugalia va interzice fumatul pe terase acoperite şi în proximitatea şcolilor – Black News

În prezent, OIM asigură secretariatul şi coordonarea Reţelei ONU pentru Migraţie, creată în 2019, şi intervine în situaţii de urgenţă, cum ar fi cele din Haiti, Yemen sau Ucraina, în contextul unui număr tot mai mare de migranţi – 281 de milioane pe tot globul, în 2020. Un purtător de cuvânt a declarat agenţiei France Presse că în 2021 intervenţiile OIM au ajuns la peste 31,7 milioane de oameni, printre care migranţi, strămutaţi în ţările lor şi refugiaţi.

În ultimii ani, statele membre au cerut OIM să susţină o mare parte din zecile de milioane de oameni strămutaţi în interiorul frontierelor ţărilor lor, în special după catastrofe. Bugetul organizaţiei a crescut mult, de la 1,7 miliarde de dolari în 2018 la aproape 3 miliarde în 2022, potrivit lui Vittorino. În acelaşi timp s-a extins şi personalul, de la 12.600 de angajaţi la circa 20.000 în prezent, dintre care 400 lucrează la sediul central din Geneva. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 pe scara Richter a...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău în apropierea localității Coșcodeni din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.