X

Alegeri legislative în Kuweit pentru a şaptea oară în zece ani

Kuweitienii merg marţi la urne pentru a-şi alege deputaţii, în cel de-al şaptelea scrutin legislativ organizat din 2012 încoace în prosperul emirat din Golf, care se confruntă însă cu crize politice, relatează AFP, potrivit agerpres.

Peste 793.000 de alegători sunt chemaţi să-i aleagă pe cei 50 de deputaţi din forul legislativ unicameral, după invalidarea scrutinului din septembrie 2022.

Citeşte şi: Ucraina confirmă că desfăşoară ‘acţiuni ofensive’ în anumite sectoare ale frontului – Black News

În cursă s-au înscris circa 207 candidaţi – între care 13 femei -, cel mai mic număr din ultimii 20 de ani.

Rezultatele votului urmează să fie anunţate miercuri, potrivit agenţiei oficiale de presă Kuna.

Curtea constituţională a Kuweitului a invalidat în martie alegerile legislative din 2022 şi s-a pronunţat în favoarea restabilirii parlamentului anterior, rezultat în urma scrutinului din 2020 – scrutinuri câştigate de opoziţie, în special de orientare islamistă. La începutul lui aprilie, a fost format al şaptelea guvern în trei ani, pentru ca peste câteva zile emirul Kuweitului să dizolve parlamentul şi să convoace noi alegeri.

Citeşte şi: Primele întăriri pentru KFOR au început să sosească în Kosovo, la o săptămână după incidentele din nordul regiunii – Black News

Emirul Nawaf al-Ahmad Al-Sabah, în vârstă de 85 de ani, stă în general în afara vieţii politice, în favoarea prinţului moştenitor Mishal al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, care are la rândul său 82 de ani.

Cei 4,5 milioane de locuitori ai ţării se plâng de deteriorarea infrastructurii şi a serviciilor publice din Kuweit, care deţine aproape 7% din rezervele mondiale de ţiţei şi este unul din principalii exportatori de petrol.

Tags: alegeriKuweitMishal al-Ahmad al-Jaber al-SabahNawaf al-Ahmad al-Sabah
Categorii: Sinteze