Alegeri locale în Kosovo: În jumătate din municipalităţi se va organiza al doilea tur

Publicat:

Jumătate din cele 38 de municipalităţi din Kosovo vor organiza un al doilea tur al alegerilor locale la 19 noiembrie, după ce la primul tur desfăşurat duminică niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea absolută cerută, relatează EFE. 

Scandal la vârful UE după o gravă scurgere de informații către presă. Dispută dură între reprezentanți ai Executivului european și reprezentantul premierului britanic


Potrivit rezultatelor publicate luni de Comisia electorală centrală după numărarea cvasitotalităţii voturilor, al doilea tur este necesar în toate centrele urbane precum şi în câteva localităţi rurale.

La Pristina, confruntarea finală se va da între candidaţii ultranaţionaliştilor din Vetevendosje (Autodeterminare în albaneză) şi ai conservatorilor din Liga Democrată din Kosovo (LDK), aflate în opoziţie la nivel naţional.

Potrivit postului kosovar RTK, LDK a câştigat în patru municipalităţi, iar în 10 va merge în al doilea tur, în timp ce Partidul Democrat din Kosovo (PDK), aflat la guvernare, a câştigat într-o municipalitate şi va merge în al doilea tur în alte 10. PDK şi LDK domină de mai mulţi ani scena politică din Kosovo.

La rândul său, Vetevendosje va participa la al doilea tur în şase municipalităţi.

“Lista sârbă” a minorităţii sârbe din Kosovo, formaţiune susţinută de Belgrad, s-a impus în cele zece municipalităţi cu populaţie majoritar sârbă şi doar într-una din ele candidatul său va trebui să se prezinte în al doilea tur. Potrivit Comisiei electorale, etnicii albanezi sunt majoritari în 27 de municipalităţi din Kosovo, etnicii sârbi în 10, iar o municipalitate este dominată de etnici turci, menţionează Radio Europa Liberă/Radio Libertatea.

Participarea la scrutin a fost de 43,79%, iar observatorii internaţionali au afirmat că acesta s-a desfăşurat fără incidente. “Am fost informaţi doar în legătură cu probleme tehnice”, a declarat pentru Europa Liberă Alojz Peterle, şeful misiunii UE de observare a alegerilor.

La scrutin au fost chemaţi să voteze circa 1,89 milioane de alegători, număr mai mare decât cel al locuitorilor din Kosovo – estimat la 1,81 milioane – întrucât mulţi alegători trăiesc în străinătate, a explicat Comisia electorală.

Scrutinul de duminică a fost al treilea de acest fel din Kosovo de la proclamarea independenţei sale de Serbia, în 2008, recunoscută de 115 ţări, nu şi de Serbia şi Rusia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.