Alegeri parlamentare în Polonia: Un nou partid progresist s-a clasat al treilea într-un sondaj

Publicat:

Un nou partid progresist s-a clasat pe locul al treilea într-un sondaj de opinie din Polonia, complicând perspectivele de victorie ale conservatorilor la alegerile parlamentare de anul acesta, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Partidul Primăvara este condus de Robert Biedron, în vârstă de 42 de ani, care nu îşi ascunde homosexualitatea, fost primar al oraşului Slupsk din nordul Poloniei. Programul formaţiunii, anunţat duminica trecută, include liberalizarea avorturilor – domeniu reglementat restrictiv de legislaţia poloneză, renunţarea la utilizarea cărbunelui nu mai târziu de 2035 şi impozitarea Bisericii Catolice.


Citește și : Primul ministru de culoare din istoria Italiei,Cecile Kyenge, divorţează de soţul său, care candidază din partea Ligii

În primul sondaj de opinie de la înfiinţare, formaţiunea Primăvara a obţinut 14%, partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) 29% (în scădere cu 1% faţă de ianuarie), iar opoziţia de centru – formată din Platforma Civică a preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, şi un partid mai mic care susţine sectorul privat – 20% (cu 5% mai puţin decât acum o lună). Rezultatele au fost difuzate marţi seara de televiziunea privată TVN, preluată de Reuters.

PiS, unul din cele mai eurosceptice partide de guvernământ din UE, a salutat popularitatea în creştere a lui Biedron, fost activist pentru drepturile minorităţii gay, întrucât succesul noului partid ar putea fragmenta opoziţia.

Ascensiunea partidului Primăvara, de orientare pro-europeană, ar putea însă ameninţa guvernarea PiS dacă va mobiliza alegători din afara electoratului tradiţional de centru, nemulţumiţi de conflictul între Varşovia şi Bruxelles. Biedron a declarat că dacă va fi ales va înfiinţa o Comisie pentru Adevăr şi Reconciliere, după modelul din Africa de Sud, pentru a analiza eventualele abuzuri de putere ale PiS. “Îi vom trage la răspundere pe cei care au deturnat drepturile şi libertăţile fundamentale”, le-a promis el susţinătorilor săi duminică, potrivit relatării agenţiei PAP, preluată de Reuters.

“E adevărat că partidul lui Biedron ia din sprijinul (pentru centrişti). PiS s-ar îngrijora mai tare dacă s-ar mobiliza tinerii şi cei care nu votează”, apreciază Anna Materska-Sosnovska, politolog la universitatea din Varşovia.

PiS este la putere din 2015 şi susţine că a încercat să amelioreze funcţionarea statului prin reforma sistemului judiciar şi a presei de stat. Criticii din ţară şi din străinătate acuză partidul de autoritarism şi acapararea puterii. În cadrul UE, guvernul polonez se confruntă cu o acţiune judiciară legată de respectarea statului de drept. Pe plan intern, în ultimele luni, au avut loc mai multe scandaluri privind salariile prea mari din banca centrală, afacerile din domeniul imobiliar şi corupţia autorităţii de reglementare a pieţei de capital. Partidul neagă acuzaţiile şi se menţine pe primul loc ca popularitate în rândul alegătorilor, în contextul creşterii economice solide, al şomajului scăzut şi al opiniei publice conservatoare.

Citește și : Premierul italian, Giuseppe Conte, în vizită la Bagdad

Alegerile parlamentare din Polonia vor avea loc la toamnă. Prezenţa la urne a polonezilor este printre cele mai scăzute din Europa, situaţie pusă de Reuters pe seama polarizării politice şi a neîncrederii în instituţiile statului, o atitudine moştenită din perioada comunistă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.