Alegeri prezidențiale anticipate în Kazahstan

Publicat:

Preşedintele kazah Kassim-Jomart Tokaiev organizează duminică alegeri anticipate pentru preşedinţie, pe care sigur le va câştiga, întărindu-şi puterea la mai puţin de un an după ce l-a lăsat deoparte pe predecesorul său, Nursultan Nazarbaiev, transmite Reuters, scrie news.ro .

Fostul diplomat, care a ajuns la putere în 2019 ca succesor ales al lui Nazarbiev, când singurul conducător al ţării din epoca sovietică a demisionat, s-a rupt de fostul său patron după o revoltă din ianuarie, pe care Tokaiev a numit-o tentativă de lovitură de stat.


Citește și: Premierul britanic anunță un pachet de apărare aeriană de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina

O nouă victorie electorală – un rezultat anticipat împotriva a cinci candidaţi puţin cunoscuţi – îi va oferi lui Tokaiev, în vârstă de 69 de ani, genul de mandat personal copleşitor pe care Nazarbaiev şi l-a asigurat în mod obişnuit în timp ce şi-a construit un cult al personalităţii în cinci mandate succesive.

Nazarbaiev, care a păstrat posturi importante după ce a demisionat, a renunţat la ele în timpul revoltei în care au murit 238 de oameni. De atunci, Tokaiev i-a forţat pe aliaţii lui Nazarbaiev să renunţe la alte poziţii şi a schimbat numele capitalei, care fusese denumită ”Nur-Sultan” în onoarea lui Nazarbaiev – înapoi la Astana.

Tokaiev a cerut ajutorul Rusiei pentru a înlătura tulburările, dar de atunci şi-a păstrat distanţa faţă de Moscova, evitând să acorde sprijin public războiului Rusiei din Ucraina.

Rusia este cel mai mare partener comercial al Kazahstanului, iar alunecarea Rusiei în recesiune a afectat creşterea economică din Kazahstan, în timp ce puterea rublei, stimulată de controlul capitalului, a contribuit la împingerea inflaţiei în Kazahstan la un nivel maxim din ultimii 14 ani.

Tokaiev, fost ministru de Externe şi secretar general adjunct al Naţiunilor Unite, a supravegheat reformele constituţionale care îi limitează propria guvernare la doă mandate. El a promis, de asemenea, că va reduce inegalitatea veniturilor prin eliminarea corupţiei şi redistribuirea mai corectă a bogăţiei.

Citește și: O furtuna de zăpadă a paralizat New York-ul

El a spus duminică că va continua ”resetarea” sistemului politic prin convocarea unor alegeri parlamentare anticipate anul viitor.

Tokaiev a părăsit în acest an partidul de guvernământ Amanat şi a supravegheat reformele care facilitează înfiinţarea de noi partide politice.

Sondajele de opinie au anticipat că niciunul dintre ceilalţi cinci candidaţi nu ar avea un punctaj cu două cifre.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Împușcat de iubitul fiicei sale. Un bărbat din Trușeni a văzut moartea cu ochii

Împușcat de iubitul fiicei sale. Un bărbat din Trușeni a văzut moartea cu ochii Un bărbat din comuna Trușeni a ajuns la spital după ce...

CSP a numit în funcție cinci procurori

CSP a numit în funcție cinci procurori Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a acceptat să numească în funcție cinci candidați la funcția de procuror, cu...

Lucrările de reabilitare a unor drumuri au fost declarate de utilitate publică de interes național

Lucrările de reabilitare a unor drumuri au fost declarate de utilitate publică de interes național Pentru ca procesul de modernizare și reabilitare a drumurilor să...

VIDEO Diana Șoșoacă în Parlamentul European: satane, icoane și sfințirea birourilor 

VIDEO Diana Șoșoacă în Parlamentul European: satane, icoane și sfințirea birourilor Prezentă la ședința de constituire a noului Parlament European, Diana Șoșoacă, îmbrăcată în costum...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.