X

Alegeri prezidenţiale în Macedonia de Nord

Cetățenii Macedoniei de Nord sunt așteptați duminică la urne pentru alegerea noului președinte al țării, în cadrul unui scrutin dominat de disensiunile profunde privitoare la redenumirea țării, în urma unui acord cu Grecia, potrivit Euronews, potrivit Mediafax.

Modificarea denumirii statului, din „Republica Macedonia” (recunoscută la nivel internațional sub denumirea „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”, n.r.) în „Republica Macedonia de Nord”, a fost o condiție impusă de Grecia pentru rezolvarea disputei referitoare la numele acestei țări. Modificarea denumirii statului, care a fost solicitată de Grecia pentru ca Atena să nu se mai opună aderării Macedoniei la NATO și UE, a fost decisă în urma Acordului de la Prespa, semnat în 2018.

Citește și : ‘Vestele galbene’, la actul 23 în Franţa: Doi jurnaliști au fost arestați; alți doi gazetari au fost ţinta lansatoarelor de bile

Acordul de la Prespa continuă să fie un subiect controversat, însă, iar discuțiile pe această temă au dominat campania electorală pentru scrutinul de duminică, în cadrul căruia cei 1,8 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt chemați să aleagă dintre trei candidați.

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, Stevo Pendarovski, sprijinit de Partidul Social Democrat și de principalul partid al minorității albaneze, DUI, ar urma să obțină 28,8% din voturi. Pendarovski a promis în timpul campaniei electorale că va susține în continuare schimbarea denumirii țării. „Nu avem altă alternativă în afară de aderarea la NATO și la Uniunea Europeană. Din păcate, opoziția din această țară se află încă în secolul al XIX-lea”, a declarat acesta în timpul campaniei electorale.

Pe locul secund s-ar situa Gordana Siljanovska-Davkova, sprijinită de partidul naționalist VMRO-DPMNE, care s-a opus acordului privind schimbarea numelui statului. Potrivit aceluiași sondaj, ea ar obține cu două procente mai puțin decât Pendarovski. Ea a acuzat în timpul campaniei actualul Guvern că nu ar fi implementat reformele economice necesare. „În ultimii doi ani și jumătate nu au făcut nimic altceva decât să schimbe numele țării”, a declarat ea.

Citește și : Explozii la hoteluri şi biserici din Sri Lanka, de Paştele catolic: zeci de morţi şi sute de răniţi (FOTO/VIDEO)

Pe locul al treilea s-ar situa candidatul partidului albanez Besa. El ar obține 7% din voturi, potrivit sondajului.

Președintele Macedoniei de Nord are un rol în cea mai mare parte ceremonial, dar deține funcția de comandant suprem al forțelor armate și este cel care promulgă legile votate în Parlament.

Potrivit sondajelor de opinie, niciunul dintre cei trei candidați nu ar obține peste jumătate din voturi, astfel că primii doi clasați ar urma să meargă în turul al doilea, pe 5 mai.

Tags: atenagreciaMacedonia de NordNATOprezidenţialeStevo PendarovskiUE
Categorii: Diaspora