X

Alegeri prezidențiale în Nigeria

Nigerienii au început să voteze sâmbătă pentru alegerea viitorului preşedinte al celei mai populate ţări din Africa, într-un scrutin cu rezultat incert, desfăşurat pe un fond de gravă criză economică şi de securitate, relatează AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele în funcţie Muhammadu Buhari se retrage, conform Constituţiei, după două mandate marcate de o explozie a insecurităţii şi sărăciei în această ţară unde 60% din populaţie are sub 25 de ani.

Citește și : Un an de RĂZBOI în Ucraina! Secretarul general al ONU critică un afront adus conştiinţei colective

Pentru prima oară de la revenirea la democraţie în 1999, Nigeria ar putea cunoaşte alegeri prezidenţiale cu două tururi.

Peste 89 milioane de alegători sunt chemaţi la 176.000 de secţii de vot pentru alegerea preşedintelui din 18 candidaţi, precum şi a unor deputaţi şi senatori.

Urnele urmau să se deschidă la ora locală 08.30 (07.30 GMT), însă în multe locuri, precum Lagos, Port Harcourt sau Kano, secţiile nu erau gata, au constatat jurnalişti la faţa locului.

Nigeria, ţară cu 216 milioane de locuitori, ar urma să devină în 2050 a treia cea mai populată din lume.

Viitorul preşedinte va moşteni însă o mulţime de probleme: violenţe criminale şi jihadiste în nord şi centru, o agitaţie separatistă în sud-est, inflaţie galopantă, sărăcire generalizată.

În plus, penurii recente de benzină şi de bancnote au provocat revolte.

Dintre cei trei favoriţi, candidatul partidului la putere (APC), Bola Tinubu, 70 de ani, musulman, ex-guvernator al Lagosului (1999-2007), este supranumit ‘naşul’ datorită influenţei sale politice.

El a fost acuzat de corupţie şi a negat, la fel ca Atiku Abubakar, un alt candidat, fost vicepreşedinte (1999-2007), tot musulman, provenit din principalul partid de opoziţie (PDP, la putere între 1999-2015).

Votul etnic şi religios este important în Nigeria, care numără peste 250 de grupuri etnice, cu polarizare între un nord majoritar musulman şi un sud predominant creştin.

Al treilea favorit este Peter Obi, 61 de ani, creştin, fost guvernator la Anambra (sud-est), susţinut de micul Partid Laburist (LP). El îi atrage în special pe tineri şi pe alegătorii din regiunea sa.

Campania a fost marcată de atacuri asupra unor candidaţi locali, activişti, posturi de poliţie şi birouri ale comisiei electorale.

Identificarea alegătorilor prin recunoaştere facială şi digitală ar trebui să limiteze fraudele care au marcat scrutinele precedente, afirmă Comisia Electorală. Acelaşi lucru este aşteptat şi de la transferul electronic al rezultatelor.

Citește și : Biden: Ieşirea Rusiei din START III nu indică intenţia de a recurge la arme nucleare

Însă utilizarea noilor tehnologii, inedită la scară naţională, provoacă şi temeri de nereguli.

Aproape 400.000 de membri ai forţelor de securitate au fost desfăşuraţi pentru acest scrutin, ale cărui rezultate urmează să fie anunţate în termen de 14 zile.

Tags: africaMuhammadu BuhariNigeriaprezidenţiale
Categorii: Știrile zilei