X

Alegeri prezidenţiale în Slovacia: O avocată preia conducerea în sondaje

Avocata şi militanta pentru mediu Zuzana Caputova a preluat conducerea în sondajele privind intenţiile de vot înaintea alegerilor prezidenţiale care au loc în Slovacia la 16 martie, informează joi agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Caputova (45 de ani) l-a devansat clar pe Maros Sefcovic, candidatul partidului Smer al fostului premier Robert Fico, aflat la putere aproape continuu în Slovacia de la jumătatea anilor 2000.

Citește și : Premieră în istoria Israelului – Benjamin Netanyahu a fost inculpat pentru acte de corupţie

Scrutinul prezidenţial este considerat un test pentru coaliţia guvernamentală de la Bratislava, la un an după asasinarea reporterului de investigaţii Jan Kuciak şi a logodnicei sale, care a dus la cele mai ample proteste din istoria postcomunistă a ţării. Robert Fico a demisionat în urma acelor proteste pentru a preveni organizarea de alegeri anticipate, dar crima, pentru care au fost inculpate patru persoane şi ale cărei motive rămân neclare, a stârnit un val de indignare faţă de corupţia şi impunitatea din ţară, probleme pe care mulţi susţin că actualul guvern nu a reuşit să le rezolve.

Maros Sefcovic, diplomat de carieră şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, a condus în sondaje până acum, dar joi un sondaj realizat de agenţia AKO pentru postul comercial TA3 a plasat-o pe primul loc pe Caputova, o novice în politică, şi cu un avans semnificativ faţă de Sefcovic, 27,5% din intenţiile de vot faţă de 17,1%.

Un alt sondaj realizat de agenţia Focus şi publicat miercuri a arătat că pentru Zuzana Caputova ar vota 26,3% dintre slovaci, iar pentru Sefcovic 20,4%.

Ambele sondaje au fost realizate înainte ca principalul rival al lui Sefcovic, omul de ştiinţă şi antreprenorul Robert Mistrik, să se retragă din cursa prezidenţială, anunţându-şi susţinerea pentru Caputova.

Zuzana Caputova, cunoscută pentru lupta sa legală de 14 ani împotriva unei gropi de gunoi din oraşul ei, Pezinok, lângă Bratislava – luptă pentru care a fost recompensată în 2016 cu Premiul Goldman pentru mediu -, beneficiază de asemenea de susţinerea preşedintelui în exerciţiu, Andrej Kiska. Acesta din urmă l-a învins pe Fico în alegerile prezidenţiale din 2014.

În Slovacia, preşedintele nu dispune de prea multe prerogative legate direct de activităţile zilnice ale ţării, dar este cel care aprobă formarea guvernelor şi îi numeşte pe judecătorii de la Curtea Constituţională.

Citește și : China îndeamnă Statele Unite şi Coreea de Nord „să continue dialogul şi să ţină cont de preocupări”

Dacă la 16 martie niciunul din candidaţi nu va obţine o majoritate de voturi, primii doi clasaţi vor merge în al doilea tur, peste două săptămâni.

Smer, condus în continuare de Fico, a scăzut drastic în sondaje în ultimul an, dar rămâne cu 10% înaintea principalului său rival în legislativ. Următoarele alegerile legislative sunt prevăzute pentru 2020. Smer s-a aflat la putere aproape încontinuu de la jumătatea anilor 2000, timp în care ţara cu 5,4 milioane de locuitori a trecut la euro şi s-a bucurat de o puternică creştere economică, susţinută de sectoare cum sunt producţia de maşini.

Totuşi, alegătorii rămân preocupaţi de corupţie şi de lipsa de condamnări la nivel înalt, după cum s-a putut vedea la protestele care au avut loc anul trecut după asasinarea lui Kuciak.

Tags: Jan KuciakMaros SefcovicprezidenţialeRobert FicoSlovaciasondajeZuzana Caputova
Categorii: Diaspora