Alegeri prezidenţiale în Slovacia: Primul tur al unui scrutin cu rol de test pentru populişti

Publicat:

Slovacii votează sâmbătă în primul tur al alegerilor prezidenţiale, considerat un scrutin test pentru partidul populist aflat la putere, la un an după manifestaţiile antiguvernamentale şi criza politică declanşate de asasinarea unui ziarist de investigaţie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Zuzana Caputova, avocată liberală, militantă pentru mediu şi critic virulent al guvernului, este favorita acestei curse de importanţă crucială înaintea alegerilor legislative din 2020.


Citește și : Pompeo: SUA speră să continue discuțiile privind denuclearizarea Coreei de Nord

Sondajele preelectorale din ţara cu 5,4 milioane de locuitori au plasat-o pe Caputova, o mamă divorţată în vârstă de 45 de ani, cu mult înaintea principalului ei rival, comisarul european pentru energie, Maros Sefcovic, susţinut de partidul aflat la putere, Smer-SD.

Cei doi se vor confrunta cel mai probabil în al doilea tur, prevăzut pentru 30 martie, niciunul dintre ei nefiind cotat cu şanse de a-şi atrage din primul tur peste 50% din voturi.

Vicepreşedinte al partidului Slovacia Progresistă, nereprezentat în parlament, Zuzana Caputova, care şi-a ales ca slogan electoral “Să luptăm împotriva răului” şi susţine că “Oamenii vor schimbare”, a fost prezentă în stradă alături de miile de manifestanţi adunaţi după asasinarea în februarie 2018 a lui Jan Kuciak şi a prietenei sale. Dublul asasinat şi ancheta jurnalistică la care lucra acesta privind presupuse legături între oameni politici slovaci şi mafia italiană, publicată postum, au aruncat Slovacia în criză, generând preocupări legate de libertatea presei şi corupţie.

Valul de indignare a dus la demisia premierului Robert Fico, dar acesta a rămas liderul partidului populist de stânga Smer-SD aflat la putere, apropiat de actualul şef de guvern Peter Pellegrini.

Zuzana Caputova, care ar putea deveni prima femeie preşedinte al Slovaciei, este susţinută de preşedintele în exerciţiu Andrej Kiska, multimilionar liberal aflat în dezacord cu guvernul şi care nu se prezintă pentru un nou mandat din motive familiale.

Caputova pledează pentru dreptul la avort şi promite mai multe drepturi pentru cuplurile de acelaşi sex, ceea ce s-ar putea însă să nu fie pe placul tuturor într-o Slovacie conservatoare.

În ce-l priveşte, Sefcovic, în vârstă de 52 de ani, beneficiază de susţinerea Smer-SD, ceea ce riscă să-l descalifice în ochii celor care consideră că această formaţiune nu mai este acceptabilă.

Caputova îi atrage pe alegătorii nemulţumiţi de elitele politice actuale, fie ele din guvern fie din opoziţie, a estimat analistul Juraj Marusiak, potrivit căruia rivalului ei, Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene din 2014, îi lipseşte o cunoaştere aprofundată a politicii interne slovace.

Citește și : Rusia susține continuarea dialogului dintre Statele Unite și Coreea de Nord pe tema denuclearizării

Totuşi, o vreme Sefcovic – faimos pentru zâmbetul larg pe care-l afişează şi care i-a atras pe reţelele sociale porecla “PreşeDINTELE” – a fost cel care a condus în cursa prezidenţială, înaintea dnei Caputova, puţin cunoscută de marele public şi propulsată în fruntea sondajelor abia recent, după retragerea cercetătorului Robert Mistrik, care i-a susţinut candidatura.

Zuzana Caputova este creditată cu 52,9% din intenţiile de vot, faţă de 16,7% Sefcovic, conform celui mai recent sondaj efectuat în martie de agenţia AKO. Un alt sondaj, realizat de institutul Focus, a indicat o diferenţă de 44,8% la 22,1% între cei doi în favoarea avocatei.

În Slovacia, preşedintele nu guvernează, dar este cel care ratifică tratatele internaţionale şi îi numeşte pe cei mai înalţi magistraţi, între care preşedintele Curţii Supreme, este comandantul suprem al forţelor armate şi dispune de drept de veto.

Treisprezece candidaţi iau parte la cursa prezidenţială, între care judecătorul Curţii Supreme slovace Stefan Harabin, deputatul de extremă dreapta Marian Kotleba şi politicianul veteran reprezentant al minorităţii maghiare Bela Bugar.

Birourile de vot urmează să fie deschise între orele 06.00 şi 21.00 GMT.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.