X

Alegeri prezidențiale în Taiwan

Birourile de vot s-au deschis sâmbătă în Taiwan puţin după ora locală 08:00 (00:00 GMT) pentru alegeri prezidenţiale dominate de viitorul relaţiilor între această insulă cu peste 23 milioane de locuitori şi Beijing, potrivit AFP, scrie agerpres.

Circa 19 milioane de alegători sunt invitaţi să aleagă între preşedinta aflată la final de mandat, Tsai Ing-wen, şi principalul său adversar, Han Kuo-yu, care susţin două viziuni diferite pentru viitorul acestui teritoriu, separat din punct de vedere politic de restul Chinei de şapte decenii.

Citește și : Sultanul Omanului a încetat din viață, după o domnie de 50 de ani

Taiwanul, care îşi are propriile monedă, drapel, armată, diplomaţie şi guvern, nu este considerat totuşi ca o ţară independentă decât de un grup restrâns de capitale al căror număr a scăzut în ultimii ani.

Aflată la putere din 2016, preşedinta Tsai Ing-wen, candidată la realegerea sa, se prezintă electoratului ca garantă a valorilor democratice în faţa autoritarismului Beijingului şi a preşedintelui Xi Jinping.

Principalul său adversar, Han Kuo-yu, privilegiază încălzirea relaţiilor cu Beijingul, pledând în special pentru beneficiile pe care le-ar putea avea din aceasta insula pe plan economic.

De zece zile, publicarea sondajelor este interzisă în Taiwan. Dar până atunci, Tsai părea să beneficieze de un avans confortabil faţă de adversarul său.

Citește și : Iranul RECUNOAȘTE că a doborât ‘dintr-o eroare’ avionul ucrainean

În competiţie se află şi conservatorul James Soong, 77 de ani, preşedintele unei mişcări favorabile Beijingului, Partidul Poporului.

Birourile de vot se vor închide la 16:00, rezultatele fiind aşteptate în cursul serii.

Tags: BeijingHan Kuo-yuprezidenţialetaiwanTsai Ing-wenXi Jinping
Categorii: Știrile zilei