Alegeri legislative în Muntenegru

Publicat:

Muntenegrenii aleg duminică un nou parlament, în cadrul unui scrutin anticipat, transmit DPA şi Reuters, potrivit agerpres.

Alegerile legislative de duminică sunt primele din mica fostă republică iugoslavă de când Milo Djukanovic, fostul lider al Partidului Democrat al Socialiştilor (DPS), a pierdut scrutinul prezidenţial în aprilie şi a părăsit puterea după 30 de ani în care a dominat scena politică.


Citește și : Sateliţi de spionaj americani au detectat o explozie la barajul din Ucraina înainte ca acesta să se prăbuşească (NYT)

În total, 540.000 de alegători sunt chemaţi la urne, care s-au deschis la ora locală 07.00 (05.00 GMT) şi se vor închide la ora 20.00 (18.00 GMT).

Potrivit Comisiei Electorale, candidaţi din 15 partide şi alianţe concurează pentru cele 81 de mandate parlamentare.

Un sondaj realizat luna trecută de CEDEM (Centrul pentru democraţie şi drepturile omului) plasează în frunte, cu 29,1% din intenţiile de vot, partidul Mişcarea Europe Now! (PES), pro-european, dar favorabil şi unor relaţii mai apropiate cu Serbia.

Candidatul PES, Jakov Milatovic, a câştigat alegerile prezidenţiale din aprilie.

În campanie, Milojko Spajic, liderul PES şi fost ministru de finanţe, a promis să modernizeze economia, marcată de proastă gestionare şi corupţie şi puternic dependentă de turismul de la Marea Adriatică.

Citește și : Polonia nu va participa la planificata redistribuire a migranţilor între statele UE

Conform sondajului CEDEM, DPS se află pe locul al doilea, cu 24,1% din intenţiile de vot, urmat de Frontul Democratic (DF), sârb naţionalist, cu 13,2%.

Muntenegru este membru NATO din 2027 şi candidat la aderarea la Uniunea Europeană, dar trebuie mai întâi să elimine corupţia, nepotismul şi crima organizată, notează Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.