X

Alegerile europene ar putea avea drept rezultat ascensiunea populiştilor (studiu)

Alegerile europene din luna mai ar putea avea drept rezultat o ascensiune a formaţiunilor de extremă dreapta şi a celor eurosceptice, relevă un studiu publicat luni de grupul de reflecţie londonez Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR), transmite dpa, scrie agerpres.

ECFR avertizează că procentul pe care l-ar putea obţine partidele eurosceptice şi de extremă dreapta ar putea ajunge de la 23%, în prezent, la 28% sau chiar peste 30% după alegerile europarlamentare din 23-26 mai.

Citește și : Salvini se declară gata să meargă în cursul acestei săptămâni la Paris pentru a avea „din nou bune relaţii” cu Franţa

”Dacă aceste formaţiuni depăşesc pragul de o treime din locurile totale din Parlamentul European, atunci acest lucru ar semnifica o schimbare calitativă în Uniunea Europeană”, au explicat Susi Dennison şi Pawel Zerka, experţi ECFR, cu privire la studiul publicat luni.

În opinia celor doi experţi, prin deţinerea controlului asupra a 33% din mandatele europarlamentare, partidele populiste ar putea fi capabile să influenţeze configuraţia viitoarei Comisii Europene şi să dejoace procedurile aplicate în cazul încălcării statului de drept în state membre ale UE, precum cea lansată contra Ungariei în 2018.

Mai mult, un bloc populist unificat ar putea încetini sau chiar bloca legi esenţiale, cum este cazul acordurilor internaţionale care necesită aprobare parlamentară.

Parlamentul European are, de asemenea, cuvântul final asupra bugetului anual al UE şi cadrului financiar multianual care va începe în 2021.

”Capacitatea populiştilor de a paraliza luarea deciziilor la centrul UE ar dezamorsa argumentul pro-europenilor conform căruia proiectul este imperfect, dar capabil de reformă”, au subliniat cei doi experţi.

Citește și : Maduro cere ajutorul OPEC împotriva sancţiunilor americane

Viitoarele alegeri pentru Parlamentul European se vor desfăşura între 23 şi 26 mai 2019. Reînnoirea Parlamentului European are loc la fiecare cinci ani.

Alegerile europarlamentare din luna mai vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent. Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în PE.

Precedentele alegeri europene au avut loc în perioada 22-25 mai 2014.

Tags: alegeriECFReuroscepticeextrema dreaptastudiuuniunea europeana
Categorii: Diaspora