X

Alegerile generale din Bolivia vor avea loc pe 6 septembrie

Tribunalul Suprem Electoral (TSE) din Bolivia, care a publicat vineri noul calendar al viitoarelor alegeri, a anunţat organizarea de alegeri generale pe 6 septembrie, cu o a doua rundă pe 18 octombrie dacă va fi cazul, transmite AFP, potrivit agerpres.

Prin publicarea acestui calendar electoral, TSE intenţionează să “garanteze” organizarea scrutinului “cu măsuri adecvate pentru a proteja sănătatea publică” în contextul pandemiei noului coronavirus.

Citește și : Papa Francisc a donat 27 de ventilatoare pentru a ajuta spitale din America Latină

Duminică seară, preşedintele interimar Jeanine Anez a promulgat legea de convocare a alegerilor, deşi a avertizat despre pericolele cauzate de epidemia de COVID-19. “Am primit presiuni pentru alegeri pe 6 septembrie, adică în plină pandemie”, şi-a exprimat regretul Jeanine Anez într-un mesaj înregistrat, respingând în acelaşi timp orice dorinţă de a rămâne la putere.

Bolivia a raportat până în prezent peste 28.500 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 şi 913 decese. Estimările indică posibilitatea ajungerii la un bilanţ de 130.000 de persoane infectate în momentul organizării alegerilor.

Pentru a fi ales în primul tur al alegerilor prezidenţiale, un candidat trebuie să obţină cel puţin 40% din voturi şi cu zece procente mai mult decât rivalul clasat pe locul al doilea. În caz contrar, o a doua rundă va avea loc pe 18 octombrie.

Aceste alegeri generale, la care fostul preşedinte Evo Morales nu poate participa, vizează alegerea şefului statului, a vicepreşedintelui, dar şi a celor 36 de senatori şi 120 de deputaţi.
Programate iniţial pentru 3 mai, acestea au fost amânate din cauza pandemiei noului coronavirus.

Citește și : Preşedintele Ucrainei Zelenski vizitează zonele inundate de pe Prut şi promite ajutor

La putere din 2006, fostul preşedinte socialist Evo Morales s-a declarat câştigătorul scrutinului pentru un al patrulea mandat în octombrie 2019, dar opoziţia a reclamat comiterea de fraude electorale. După săptămâni de proteste violente în care au intervenit poliţia şi armata, Morales şi-a dat demisia pe 10 noiembrie şi a părăsit Bolivia, unde parchetul a emis mandat de arestare pe numele său. Autorităţile au avertizat că Morales va fi arestat imediat dacă se va întoarce în Bolivia.

Într-un sondaj realizat în luna martie, Luis Arce, candidatul susţinut de Evo Morales, se afla în fruntea intenţiilor de vot cu 33.3% .

Tags: alegeriboliviacovid-19Jeanine AnezTSE
Categorii: Știrile zilei