Alegerile generale în Malaezia

Publicat:

Malaezienii votează sâmbătă pentru alegerile generale, dar acest scrutin ar putea să nu reușească să pună capăt recentei faze de instabilitate politică din această națiune din Asia de Sud-Est, deoarece sondajele nu au prezis un câștigător clar, potrivit Reuters, scrie mediafax.

Coaliția liderului opoziției Anwar Ibrahim ar urma să obțină cele mai multe mandate parlamentare, dar nu va reuși să obțină majoritatea necesară pentru a forma un guvern, deoarece se confruntă cu opoziția condusă de premierul Ismail Sabri Yaakob și de fostul premier Muhyiddin Yassin.


Citește și: ‘Acest război este şi problema voastră’, spune Macron la summitul APEC

Fără un câștigător clar, incertitudinea politică ar putea persista, în timp ce Malaezia se confruntă cu încetinirea creșterii economice și creșterea inflației.

Aceasta a avut trei prim-miniștri în tot atâția ani, inclusiv Mahathir Mohamed, care a condus Malaezia timp de peste două decenii în două perioade, și care, în vârstă de 97 de ani, își dorește încă o luptă, deși nu este considerat unul dintre principalii concurenți.

Dacă Anwar ar obține funcția supremă, ar fi un traseu remarcabil pentru un politician care, în 25 de ani, a trecut de la moștenitorul aparent al funcției de prim-ministru, la prizonier politic condamnat pentru sodomie, la principala figură a opoziției din țară.

Dar coalițiile rivale ar putea forma o alianță chiar dacă Anwar obține cele mai multe voturi, iar victoria „se joacă”, deoarece sondajele de opinie arată un număr semnificativ de alegători nehotărâți.

„În acest moment, cred că lucrurile arată bine și suntem încrezători, dar cu prudență”, a declarat Anwar reporterilor după ce și-a exprimat votul în statul Penang.

Citește și: Ce anume prevăd articolele 4 și 5 din tratatul NATO

Ismail a declarat că în coaliție țintește o majoritate simplă, dar că ar fi deschis să colaboreze cu alții dacă nu reușește acest lucru. Administrația sa include alianța lui Muhyiddin, deși aceștia concurează separat la alegeri.

Cei 21,1 milioane de alegători cu drept de vot din Malaezia, inclusiv 6 milioane de alegători noi, vor alege 222 de legislatori pentru camera inferioară a parlamentului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.