Alegerile legislative se vor desfăşura în Rusia timp de trei zile, din cauza pandemiei

Publicat:

Alegerile legislative se vor desfăşura în Rusia timp de trei zile, din 17 până pe 19 septembrie, pentru a limita răspândirea COVID-19, a anunţat vineri şefa Comisiei electorale, o măsură denunţată de opoziţia rusă ca facilitând fraudele, informează AFP, potrivit agerpres

“Aceste trei zile vor garanta o securitate sanitară pentru sănătatea concetăţenilor noştri”, a afirmat Ella Pamfilova, citată de agenţiile de presă ruse, adăugând că aceasta este “varianta optimă”.


Citește și : Alegeri parlamentare anticipate în Armenia

În septembrie 2020, alegeri locale şi regionale au fost deja organizate timp de trei zile, pentru a limita afluenţa la secţiile de votare şi riscul de contaminare.

Două luni mai târziu, un referendum constituţional ce a autorizat rămânerea lui Vladimir Putin la putere până în 2036 a durat o săptămână. Pentru acel scrutin, urne de vot au fost instalate în exterior, pe bănci publice sau în curţile blocurilor, suscitând ironii şi furie din partea opoziţiei, care a denunţat fraude masive.

Vineri, şefa Comisiei electorale a respins posibilitatea instalării unor asemenea urne mobile pentru alegerile legislative. “Votul lângă locuinţe, supranumit de populaţie votul ‘pe ramuri de copaci’, şi-a îndeplinit rostul. El nu mai este necesar”, a afirmat Pamfilova.

Scrutinul din septembrie are loc în condiţiile în care partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, a pierdut din popularitate pe fondul stagnării economice şi al oboselii electoratului. Institutul de sondare a opiniei publice VŢIOM, apropiat puterii, creditează Rusia Unită cu 30% susţinere, comparativ cu 60-65% pentru preşedintele rus.

În paralel, autorităţile şi-au înmulţit în ultimele luni atacurile împotriva opoziţiei, în special împotriva organizaţiilor lui Aleksei Navalnîi, care au fost declarate “extremiste”.

Condamnat în februarie la doi ani şi jumătate de închisoare pentru un dosar de fraudă din 2014 – despre care el, ONG-urile şi numeroase capitale occidentale susţin că este politic – opozantul este încarcerat de la începutul lui martie într-o colonie penitenciară renumită pentru duritatea sa, la Pokrov, la 100 km de capitala rusă.

Citește și : UE se pregătește ‘să-l ardă la buzunar’ pe Lukaşenko

El a fost arestat în ianuarie şi judecat în scurt timp, la revenirea sa la Moscova, după cinci luni de convalescenţă în Germania, unde se recupera după ce a fost otrăvit.

Opozantul a intrat subit în comă în august anul trecut, în Siberia. După evacuarea sa în Germania, mai multe laboratoare europene au estimat că a fost otrăvit cu ajutorul unui agent neurotoxic de concepţie sovietică, Noviciok.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic Mai mulți ghizi din Republica Moldova au participat la turul de familiarizare...

Recean, întâlnire cu Ansamblul „Frunza nucului”; Piesa „Dă-mă, mamă, după Iura”, interpretată în fața premierului // VIDEO

Recean, întâlnire cu Ansamblul „Frunza nucului”; Piesa „Dă-mă, mamă, după Iura”, interpretată în fața premierului // VIDEO Prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul vizitei sale de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.