X

Alegerile locale din 5 noiembrie: Principalele criterii pentru candidati

Comisia pentru Situații Excepționale a stabilit principalele criterii după care persoanele care vor candida în cadrul alegerilor locale din 5 noiembrie vor putea intra în cursa electorală. Decizia a fost adoptată și publicată pe data de 4 octombrie, urmare a deciziei Curții Constituționale a Moldovei din 3 octombrie, prin care a dat undă verde echipei lui Șor să participe la scrutin.

Astfel, potrivit deciziei CSE, în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023 nu vor putea participa persoanele care corespund mai multor criterii.

Citește și : Moldova și UE au semnat un acord crucial pentru aderare

Acestea sunt:

Sunt bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument la declararea neconstituțională a partidului politic;

Au realizat nemijlocit acțiuni are au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic;

Au fost excluși din scrutinele electorale anterioare ca urmare a încălcării principiului finanțării transparente, iar acest fapt a constituit argument la declararea neconstituțională a partidului politic.

Au fost incluși în sancțiunile internaționale reținute în cuprinsul hotărârii Curții Constituționale (CCM) de declarare a neconstituționalități partidului politic.

Potrivit CSE, Inspectoratul General al Poliției, Centrul National Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Generală de comun cu procuraturile specializate, vor prezenta în adresa Comisiei Electorale Centrale informația cu privire la persoanele ce cad sub incidența criteriilor respective, cu menționarea expresă a acestuia.

La rândul său, Comisia Electorală Centrală, în baza informației prezentate de către autorități, va întocmi Lista persoanelor ce nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali în temeiul prezentei Dispoziții și o va prezenta organelor electorale care vor respinge înregistrarea persoanelor respective în calitate de concurenți electorali sau vor anula înregistrarea concurentului, dacă aceasta s-a realizat între timp.

Hotărârile organelor electorale de respingere a înregistrării concurenților electorali în baza prevederilor prezentei Dispoziții pot fi contestate la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 1 zi de la data adoptării hotărârii de către organul electoral.

Citește și : CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 12 milioane de lei

Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Prezenta dispoziție intră în vigoare din momentul emiterii și se publică pe pagina web oficială a Guvernului.

Tags: alegeriCCMComisia Electorala CentralaŞor
Categorii: PoliticăȘtirile zilei