X

Alejandro Giammattei este noul președinte al Guatemalei

Candidatul de dreapta Alejandro Giammattei a fost ales duminică preşedinte al Guatemalei, a declarat tribunalul electoral, anunţând rezultatele preliminare ale celui de-al doilea tur “notoriu ireversibile”, informează France Presse, potrivit agerpres.

Cu 95% dintre buletinele de vot numărate, Giammattei este creditat cu 58,7% din sufragii, potrivit numărătorii comunicate de Tribunalul Suprem Electoral (TSE). Partidul adversarei sale social-democrate Sandra Torres şi-a recunoscut înfrângerea.

Citește și: Australia bagă sute de milioane de dolari în forțele speciale

Doctorul Alejandro Giammattei a promis că va combate criminalii şi traficanţii de droguri cu forţă de “testosteron” şi va restabili pedeapsa cu moartea. Ca şi adversara sa social-democrată, el s-a pronunţat împotriva căsătoriei între homosexuali şi legalizării avortului.

Deplasându-se cu ajutorul cârjelor din cauza unei boli de care suferă de 40 de ani, medicul conservator a candidat a patra oară din 2007, de fiecare dată pentru partide diferite.

Ales sub culorile partidului de dreapta Vamos, Giammattei este cunoscut pentru furia sa intempestivă şi incontrolabilă.

Fost director al administraţiei penitenciarelor, el însuşi a cunoscut închisoarea timp de 10 luni în 2010. Acuzat într-un caz de execuţie extrajudiciară a opt deţinuţi în 2006, el a fost eliberat în lipsă de probe, dar afirmă că a rămas profund marcat de această experienţă de încarcerare.

Votul a fost marcat de o absenţă puternică de peste 55%, potrivit rezultatelor preliminare.

Citește și: Jihadiștii amenință pe toată lumea în Siria. Primii luați în colimator sunt kurzii și forțele susținute de SUA

Peste opt milioane de alegători au fost chemaţi să voteze duminică în Guatemala pentru a alege succesorul preşedintelui în exerciţiu Jimmy Morales, al cărui unic mandat de patru ani a fost marcat de numeroase scandaluri.

Învestirea noului preşedinte este programată la 14 ianuarie 2020.

Alegătorii întâlniţi de corespondentul AFP păreau deziluzionaţi, dar ei speră că noul lor preşedinte va fi dornic să combată cele trei plăgi ale ţării lor: corupţia, violenţa criminală şi mizeria.

Tags: Alejandro GiammatteiGuatemalaJimmy MoralespresedinteSandra TorresTribunalul Suprem Electoral (TSE)Vamos
Categorii: Știrile zilei