X

Alejandro Giammattei este oficial noul preşedinte al Guatemalei

Conservatorul Alejandro Giammattei a depus marţi jurământul în calitate de preşedinte al Guatemalei, după ce a câştigat alegerile promiţând să combată corupţia, criminalitatea şi sărăcia în această ţară central-americană, relatează dpa şi AFP, potrivit agerpres.

Giammattei, un medic în vârstă de 63 de ani, a fost ales preşedinte în luna august, cu 58% din voturi, învingând-o în turul decisiv pe social-democrata Sandra Torres, soţia unui fost preşedinte.

Citeşte şi: Un avion de pasageri şi-a golit rezervoarele peste o şcoală din Los Angeles – VIDEO

El avusese anterior trei tentative nereuşite de a deveni şef al statului.

Alejandro Giammattei îl înlocuieşte în funcţie pe Jimmy Morales, căruia Constituţia i-a interzis să candideze pentru un nou mandat.

Reputaţia lui Giammattei a fost pătată de un scandal pe vremea când conducea sistemul penitenciar din ţară (2005-2007). După ce o operaţiune a poliţiei a dus la moartea a şapte deţinuţi, Giammattei a fost inculpat în 2010 şi închis timp de 10 luni, fiind ulterior exonerat din lipsă de probe.

Noul preşedinte suferă de peste 40 de ani de scleroză în plăci, care îl obligă să se ajute de cârje.

Se aşteaptă ca el să încerce să modifice acordul controversat destinat să stopeze imigraţia ilegală din Guatemala în SUA, aprobat de Morales în luna iulie, la presiunea preşedintelui american Donald Trump.

Noul preşedinte a criticat acordul, care obligă Guatemala – de unde mii de locuitori pleacă anual spre Statele Unite – să primească migranţi din Honduras şi El Salvador.

Citește și : Explozie la o uzină chimică în nord-estul Spaniei;un mort și mai mulți răniți

Giammattei s-a angajat să promoveze investiţiile în încercarea de reducere a sărăciei, care afectează 60% din cei 16 milioane de locuitori.

El a mai promis să combată insecuritatea din Guatemala, una din ţările cele mai violente din regiune, cu o medie de 3.500 de omoruri în fiecare an, dintre care jumătate legate de traficul de droguri sau de rivalitatea dintre bande. Giammattei a declarat că va prezenta Congresului (parlamentul) ‘o iniţiativă legislativă pentru declararea bandelor drept grupări teroriste’.

Alejandro Giammattei îşi va încheia mandatul în 2024, fără posibilitate de realegere.

Tags: Alejandro GiammatteiGuatemalaJimmy MoralespresedinteSandra Torres
Categorii: Știrile zilei