X

Aleksandar Vucic îi îndeamnă pe sârbii din Kosovo să continue protestele

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic le-a cerut joi sârbilor din Kosovo să-şi continue protestele împotriva taxelor vamale impuse de Pristina produselor importate din Serbia, relatează AFP, potrivit agerpres.

Uniunea Europeană, Statele Unite şi Misiunea ONU în Kosovo au cerut autorităţilor de la Pristina să revină asupra deciziei luate pe 22 noiembrie de a aplica taxe vamale de 100% asupra produselor sârbeşti.

Citeşte şi: Poroşenko cere NATO să trimită nave de război în Marea Azov

Începând de marţi, sârbii din Kosovo demonstrează, în special în oraşul divizat Mitrovica, care rămâne locul unor puternice tensiuni între sârbi, aflaţi la nord de râul Ibar, şi kosovarii albanezi, la sud.

Oficialii din patru municipalităţi populate de sârbi au demisionat în semn de protest.

Kosovo a impus aceste taxe vamale a doua zi după ce a ratat din nou aderarea la organizaţia internaţională de poliţie Interpol din cauza, potrivit Pristinei, a “campaniei feroce” desfăşurate de Serbia.

Precizând că această măsură nu vizează minoritatea sârbă şi că lăcaşurile religioase ortodoxe sunt scutite de taxă, guvernul kosovar a reiterat joi că această “decizie suverană” a fost luată din cauza “obstacolelor permanente pe care Serbia le pune ţării noastre”.

Citeşte şi: 10.000 de persoane evacuate în Koln! Geniştii au dezamorsat o bombă neexplodată

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic le-a cerut joi sârbilor kosovari să-şi “continue demonstraţiile paşnice” împotriva “acestei decizii care distruge stabilitatea şi pacea regională, şi care are grave consecinţe economice”.

Dacă nu va fi găsită o soluţie, “mă tem că nu va exista niciun alt compromis”, a avertizat Vucic, citat de agenţia Beta.

Kosovo, cu o populaţie majoritar albaneză, aproximativ 90%, şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Serbia în 2008. Independenţa Kosovo a fost recunoscută de mari puteri occidentale, dar nu şi de Serbia, care continuă să revendice suveranitatea asupra regiunii.

Tags: Aleksandar VucicKosovoMitrovicaONUserbiaSUAtaxe vamaleUniunea Europeană (UE)
Categorii: Externe