Aleksei Navalnîi, nominalizat la premiul Nobel pentru pace

Publicat:

Fostul preşedinte polonez şi laureat al premiului Nobel pentru pace Lech Walesa l-a nominalizat pe disidentul rus încarcerat Aleksei Navalnîi pentru acordarea acestei distincţii, relatează joi gazeta poloneză Gazeta Wyborcza, potrivit dpa, scrie agerpres.

Într-o scrisoare adresată Comitetului Nobel norvegian, Walesa elogiază în cazul lui Navalnîi “curajul şi eforturile îndreptate către descoperirea corupţiei, apărarea pluralismului politic şi opoziţia faţă de regimul rus tot mai autoritar”.


Citește și : Administraţia Biden NU VREA să discute DIRECT cu Maduro

“Navalnîi luptă împotriva totalitarismului pentru ideile de democraţie, drepturi şi libertăţi fundamentale, la fel cum am luptat şi eu cu decenii în urmă în Polonia comunistă”, a mai scris Walesa.

Aleksei Navalnîi s-a întors în Rusia în ianuarie după ce a beneficiat de tratament în Germania din cauza unei tentative de asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok. El a fost imediat reţinut la sosirea în ţară.

Marţi, un tribunal din Moscova a decis că disidentul trebuie să ispăşească o condamnare de trei ani şi jumătate pentru că nu a reuşit să ia legătura cu autorităţile penale, aşa cum impuneau termenii unei decizii mai vechi, întrucât se afla în Germania pentru a se recupera după o otrăvire de comiterea căreia el a acuzat serviciul de informaţii rus.

Citește și : Igor Matovic promite o lege pentru protejarea jurnaliştilor din Slovacia

Navalnîi primise o sentinţă cu suspendare în 2014 într-un caz de fraudă, despre care el a afirmat că e politică, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat că a implicat proceduri “arbitrare şi incorecte”.

Fostul preşedinte polonez şi lider al sindicatului Solidaritatea Lech Walesa a primit premiul Nobel pentru pace în 1983.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.