Alerta de tsunami din Oceanul Pacific a fost ridicată

Publicat:

Un puternic seism cu magnitudinea 7,7 s-a produs vineri în Oceanul Pacific la aproximativ 300 de kilometri sud-est de arhipelagul Noua Caledonie, al cărui litoral a fost evacuat temporar din cauza riscului de tsunami, a precizat Securitatea Civilă din acest arhipelag francez, informează AFP, potrivit agerpres.

Cutremurul de pământ a avut loc în jurul orei locale 14:00 (03:00 GMT) la o adâncime de 37 de kilometri şi la o distanţă de 333,8 km de coastele caledoniene, potrivit Institutului american de geofizică (USGS).


Citeşte şi: Un om de afaceri grec a fost arestat de FBI pentru transfer de tehnologie către ruși – Black News

Din cauza magnitudinii sale ridicate, seismul a generat imediat temeri legate de un posibil tsunami pe coastele Noii Caledonii, precum şi în anumite zone de coastă din Vanuatu.

“Primele valuri au ajuns la Maré şi Ile des Pins, dar nu au depăşit 50 de centimetri. Avem motive să credem că nu vor exista altele mai mari”, a declarat colonelul Frederic Marchi-Leccia, directorul Securităţii Civile din Noua Caledonie.

Sirenele au răsunat pe tot teritoriul arhipelagului francez, în timp ce forţele de ordine şi pompierii au contribuit vineri la evacuarea zonelor de coastă şi a plajelor.

Centrul de alertă pentru tsunami în Pacific (PTWC), cu sediul în Honolulu, a estimat iniţial că un tsunami este “posibil” pe o rază de 1.000 de km în jurul epicentrului seismului, dar a ridicat acea alertă după o oră pentru Noua Caledonie şi, ulterior, pentru întregul Ocean Pacific.

“În baza tuturor datelor disponibile, ameninţarea de tsunami asociată cu acest cutremur de pământ este acum exclusă”, a precizat PTWC într-un comunicat.

Valuri ce aveau un metru peste nivelul obişnuit al mareelor au fost observate la Lenakel din Vanuatu, potrivit aceleiaşi surse.

Autorităţile din Vanuatu i-au îndemnat pe localnici să evacueze zonele costiere situate la mai puţin de 12 metri deasupra nivelului mării şi la distanţe mai mici de 300 de metri în raport cu linia ţărmurilor.

PTWC a prevenit, de asemenea, în legătură cu posibilitatea de producere a unor valuri mai mici, de la 30 de centimetri şi până la un metru, în Noua Caledonie, Fiji, Kiribati şi Noua Zeelandă.

Înainte ca alerta de tsunami să fie ridicată, colonelul Frederic Marchi-Leccia a îndemnat populaţia “să se îndepărteze de mare şi să se îndrepte spre zone înalte”. Ulterior, el s-a declarat bucuros să constate că populaţia a respectat instrucţiunile.

Citeşte şi: De câți bani e nevoie pentru ca cineva să fie considerat bogat – Black News

Locuitorii din Noumea au resimţit puternic seismul de vineri. Mulţi dintre ei şi-au părăsit locuinţele în mare grabă şi au ieşit pe străzi, înainte să se îndrepte spre zone mai înalte.

Cutremurul a fost resimţit în special la Lifou, o localitate din Insulele Loialităţii.

Activităţile seismice reprezintă un fenomen frecvent întâlnit în regiunea denumită “Cercul de foc al Pacificului”, unde intră în coliziune mai multe plăci tectonice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ultima zi a recensământului populației

Ultima zi a recensământului populației Astăzi, 7 iulie, este ultima zi a recensământului populației. Conform datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în...

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova Perioada: ora 07:00, data 06.07.2024 până...

Precizările Serviciului Vamal privind regulile de traversarea a frontierei

Precizările Serviciului Vamal privind regulile de traversarea a frontierei „La trecerea frontierei vamale pe sens de intrare, ieșire sau tranzit, este necesar să completați declarația...

Lungul drum al partidului familiei Le Pen spre puterea din Franța: De la ‘diavolul republicii’ Jean-Marie la ‘de-demonizarea’ operată de Marine

Lungul drum al partidului familiei Le Pen spre puterea din Franța: De la 'diavolul republicii' Jean-Marie la 'de-demonizarea' operată de Marine Pe cale să devină...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.