Alerta falsă din Hawaii, ‘o combinaţie de eroare umană şi prevederi de securitate inadecvate’; un oficial a demisionat

Publicat:

Un responsabil de rang înalt al Agenţiei de Management al Situaţiilor de Urgenţă din Hawaii (HIEMA) a demisionat în urma incidentului de pe 13 ianuarie, când organizaţia sa a emis o alertă falsă ce anunţa că o rachetă se îndrepta spre acest stat american, transmite miercuri dpa, potrivit agerpres.

Administratorul HIEMA, Vern Miyagi, a acceptat ‘deplina responsabilitate pentru incidentul de pe 13 ianuarie şi pentru acţiunile tuturor angajaţilor săi’, a declarat marţi generalul maior Joe Logan, directorul agenţiei, într-o conferinţă de presă.


Citeşte şi: Val de frig neobişnuit şi ninsori abundente în deşertul din sudul Marocului – VIDEO

Anunţul a survenit în aceeaşi zi în care un raport preliminar al HIEMA a dezvăluit că angajatul care a emis alarma falsă a crezut că pericolul era real şi că nu era vorba despre un exerciţiu.

‘Ofiţerul de alarmare de la terminalul de transmitere a alertei a susţinut, într-o declaraţie scrisă către HIEMA, că a crezut că a fost vorba despre o urgenţă reală, nu despre un exerciţiu’, se menţionează în raportul publicat de Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC).

Angajatul care a transmis alerta falsă a fost concediat, un altul a demisionat, iar un al treilea va fi suspendat, a precizat Logan într-o conferinţă de presă.

Angajatului în cauză i se mai întâmplase în trecut ‘să confunde exerciţii cu evenimente din lumea reală’, a explicat în aceeaşi conferinţă de presă Bruce Oliveira, responsabilul cu ancheta din partea FCC.

Citeşte şi: Atacatorul din faţa unei moschei londoneze avea ca ţintă UCIDEREA primarului Sadiq Khan

Raportul HIEMA îl contrazice pe guvernatorul statului american Hawaii, David Ige, care, în orele de după alertă, a declarat că eroarea a avut loc în timpul unui schimbe de ture obişnuit, când un angajat ‘a apăsat butonul greşit’.

În realitatea, eroarea s-a declanşat când un supraveghetor din schimbul de noapte a vrut să testeze schimbul de zi cu un exerciţiu neprogramat, trimiţând un mesaj care includea atât termenul ‘exerciţiu’, cât şi formula ‘Acesta nu este un test’, susţine raportul FCC.

Alţi angajaţi au înţeles că mesajul a fost un test, dar ofiţerul de alarmare nu, afirmă raportul.

Alerta a fost trimisă spre telefoane mobile din întreg arhipelagul Hawaii, declanşând panică în rândul locuitorilor.

‘O combinaţie de eroare umană şi prevederi de securitate inadecvate a contribuit la transmiterea acestei alerte false’, se spune în raportul preliminar.

Citeşte şi: Trump cere ca banii americanilor să ajungă doar la ‘prietenii Americii’

Acesta acuză de asemenea lipsa de ‘pregătiri’ a HIEMA pentru întârzierea de 38 de minute până la corectarea alertei.

‘Oficiali de la nivel federal, de stat şi local trebuie să colaboreze pentru a preveni ca o astfel de alertă falsă să se întâmple din nou’, subliniază raportul.

FCC a anunţat că raportul final cu privire la incident va include recomandări de prevenire a trimiterii de alerte eronate în viitor.

Incidentul a survenit în contextul tensiunilor legate de testele cu rachete balistice intercontinentale ale Phenianului şi de schimburile de replici între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un nou studiu demonstrează legătura dintre aerul poluat din copilărie și bronşita la adulţi

Un nou studiu demonstrează legătura dintre aerul poluat din copilărie și bronşita la adulţi Un studiu vine cu noi informaţii cu privire la legătura dintre...

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

Lavrov, despre alegerile din Franța: ‘Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie’

Lavrov, despre alegerile din Franța: 'Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie' Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că alegerile legislative...

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev Kievul a reușit să restabilească două treimi din capacitatea sa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.