Alertă transmisă de agențiile de securitate germane companiilor de curierat și de transport aerian din Europa. Posibil sabotaj rusesc

O alertă generală mai puțin obișnuită vine de la serviciile germane de securitate și se adresează tuturor companiilor de curierat și de transport aerian din Europa.  Autoritățile de securitate germane avertizează cu privire la „dispozitive incendiare neconvenționale” trimise de persoane neidentificate prin intermediul furnizorilor de servicii de transport de marfă, scrie Der Spiegel, transmite Digi24.ro.

Serviciile germane au „cunoștință despre mai multe transporturi de colete care au fost expediate de persoane particulare în diverse locuri din Europa și care au luat foc în drum spre destinatarii lor din mai multe țări europene”, potrivit unui aviz de securitate obținut de agenția de presă dpa.


Incidentul din Leipzig

Acesta a fost trimis companiilor de aviație și logistică de către Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV) și Oficiul Federal de Poliție Criminală (BKA).

În cercurile de securitate, avertismentul este legat de un incident la sediul logistic DHL din Leipzig, care servește drept centru global al companiei.

Un colet trimis din Țările Baltice care conținea un dispozitiv incendiar ar fi luat foc acolo în luna iulie. Coletul ar fi incendiat un întreg container de marfă, care conținea și alte colete.

Incendiul ar fi fost stins rapid.

Aviz de siguranță trimis la 28 august

Coletul care conținea dispozitivul incendiar urma să fie reîncărcat în Leipzig și trimis destinatarului final.

Potrivit informațiilor dpa, ancheta a fost preluată de procurorul general federal din Karlsruhe. O purtătoare de cuvânt a refuzat să ofere informații atunci când a fost întrebată despre incident.

Alte țări din Europa ar fi, de asemenea, afectate de cazuri similare. Compania de transport aerian de marfă DHL și-a sporit măsurile de securitate.

Ca răspuns la investigațiile în curs ale autorităților din mai multe țări, DHL Express a luat măsuri în toate țările europene pentru a-și proteja rețeaua, angajații și instalațiile, precum și expedierile clienților săi”, a declarat o purtătoare de cuvânt a DHL la solicitarea dpa.

Ca răspuns la o solicitare a dpa, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției a explicat că „unitatea de protecție economică a BfV sesizează ad hoc întreprinderile comerciale și asociațiile profesionale cu privire la potențialele riscuri de securitate”.

Un aviz de securitate corespunzător a fost, de asemenea, trimis la 28 august.  Solicitări de măsuri de precauție.

„Trimise în mod deliberat”

Scrisoarea BfV și BKA precizează că trebuie să se ia în considerare faptul că au fost sau vor fi trimise alte colete cu dispozitive incendiare neconvenționale.

Întreprinderile contactate au fost invitate să își sensibilizeze angajații și să ia măsuri de precauție.

În situația actuală, se poate presupune că „dispozitivele incendiare neconvenționale au fost trimise în mod deliberat pentru a deteriora companiile de servicii de transport de marfă și alte infrastructuri logistice din țările occidentale”.

Toate coletele de până acum conțineau articole electrice și recipiente cu lichide.

Costurile ridicate de expediere a coletelor au fost în mod regulat „disproporționate din punct de vedere economic față de valoarea bunurilor”, scrie Der Spiegel.

Deși Rusia nu este menționată în avertisment, surse de securitate au declarat pentru DPA că autoritățile nu au exclus o posibilă legătură cu cazurile tot mai frecvente de sabotaj rusesc din Germania, notează, la rândul său, Deutsche Welle.

Agențiile de securitate germane au adăugat că este posibil ca alte astfel de pachete să fie în circulație.