X

Alexandr Stoianoglo cere un ‘statut special’ pentru Transnistria

Alexandr Stoianoglo cere un ‘statut special’ pentru Transnistria

Alexandr Stoianoglo, candidatul la funcția de președinte, susținut de Partidul Socialiștilor, militează pentru acordarea unui statut special regiunii separatiste transnistrene, declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă.

Stoianoglo a afirmat că un astfel de statut ar întări semnificativ țara, argumentând că abordările anterioare au eșuat și că este necesară revenirea la un dialog constructiv, dar nu a specificat ce presupune acest “statut special”. Stoianglo a menționat că Moldova nu va merge nicăieri fără Transnistria.

„Actuala guvernare a abandonat angajamentele constituționale și internaționale referitoare la soluționarea problemei transnistrene. Este crucial să ne concentrăm pe oferirea unui statut garantat regiunii, care să contribuie la stabilizarea țării”, a declarat Stoianoglo.

Aceste afirmații vin într-un context electoral în care Stoianoglo caută să obțină voturile moldovenilor din Transnistria.

De asemenea, concurentul electoral susține că nu există și nu va exista o soluție prin forță pentru problema transnistreană. Potrivit lui, „oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului au depășit de mult astfel de metode primitive de soluționare a conflictelor, fiind conștienți de costurile umane și sociale ale conflictelor interne care durează zeci de ani”.

Amintim că, formatul de negocieri „5+2” are șanse reduse de a produce rezultate semnificative în viitorul apropiat, dat fiind contextul geopolitic actual. Ucraina și Rusia, cei doi mediatori principali, sunt implicați într-un conflict deschis.

Tiraspolul insistă ca dialogurile cu oficialii guvernamentali să fie exclusiv în formatul „5+2”. Chișinăul pledează pentru negocieri directe „1+1” sub supravegherea OSCE, excluzând Federația Rusă pe care o consideră stat agresor.

Tags: Alexandr Stoianoglostatut specialTransnistria
Categorii: PoliticăȘtirile zilei