X

Alexandru Tănase: ,,Istoria e o cucoană foarte răzbunătoare și în cazul în care nu înveți lecțiile riști să nu mai ai niciodată șansa”

Alexandru Tănase: ,,Istoria e o cucoană foarte răzbunătoare și în cazul în care nu înveți lecțiile riști să nu mai ai niciodată șansa”

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, susține că referendumul privind integrarea europeană a R. Moldova va permite cetățenilor R. Moldova să rupă un cerc vicios care durează de câteva sute de ani.

Citește și Prețuri mai mari pentru serviciile medicale în 2024

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei ex-judecătorul a afirmat că înlăturarea actualei puteri ar duce R. Moldova din nou sub influența rusească.

Eu nu văd o problemă în a solicita opinia, a consulta opinia societății pe chestiuni de importanță nu că majoră, de importanță vitală pentru societatea noastră. Trebuie să înțelegem că, de fapt, noi acum vorbind de integrarea europeană, noi avem în față o opțiune care ne-ar permite să rupem un cerc vicios care durează de câteva sute de ani de zile. Istoria, din păcate, ne-a lăsat mereu pe altă parte a frontierei, ceea ce a generat mereu drame, a generat deznaționalizări, deportări, sărăcie și mizerie”, a declarat Alexandru Tănase.

Totodată, ex-ministrul Justiției a subliniat că R. Moldova a avut opțiunea să nu se mai afle în zona de influență a Federației Ruse încă în anul 1991.

Noi am avut prima opțiune în ’91, când am proclamat independența, și am ratat-o. Vreau să vă zic că a fost un pas curajos al societății moldovenești de a opta pentru independență și de a stabili principiile statului în Declarația de Independență așa cum au fost stabilite, acum e a doua opțiune. Istorie e o cucoană foarte răzbunătoare și în cazul în care nu înveți lecțiile riști să nu mai ai niciodată șansa, să ți se mai ofere posibilități. De asta noi acum suntem într-o situație nu de a ne alipi de o uniune de state sau de a rezolva niște chestiuni de ordin financiar sau material, nu, avem o șansă istorică de a ne desprinde dintr-o anumită conjunctură geografică, care a fost creată odată cu ascensiunea imperiului țarist și să ne alipim lumii civilizate, să revenim acolo unde ne este locul – în familia și în cultura europeană. Și în sensul acesta este OK ca cetățenii să-și expună punctul lor de vedere, cu atât mai mult că aparent, cel puțin ceea ce arată sondajele, există și un cvasi-consens la acest capitol”, a mai subliniat Tănase.

Tags: Alexandru Tănasereferendum
Categorii: Știrile zilei