Alexei Navalnîi a fost OTRĂVIT înainte să moară în închisoare

Publicat:

Alexei Navalnîi a fost OTRĂVIT înainte să moară în închisoare

Moartea lui Alexei Navalnîi într-o colonie penitenciară rusă pare să fi fost provocată de otrăvire intenționată, conform unor documente oficiale obținute de publicația independentă The Insider.

Potrivit sursei citate, autoritățile ruse au eliminat intenționat referirile la simptome pe care politicianul le-a avut înainte de deces, care nu se potriveau cu versiunea oficială. Acestea indică, de fapt, că principalul critic al lui Vladimir Putin a fost otrăvit.


Citeşte şi: Alertă aeriană la Kiev: Ruşii au atacat cu drone timp de peste cinci ore – Stiripesurse.md

The Insider scrie că a obținut două versiuni ale deciziei prin care maiorul Alexander Varapaev a refuzat să deschidă un dosar penal în cazul morții lui Navalnîi.

Inițial, în documentul semnat de Varapaev se susținea că politicianul, înainte de moartea sa, „s-a întins pe podea, după care a început să se plângă de o durere ascuțită în abdomen”.

Alexei Navalnîi a fost OTRĂVIT înainte să moară în închisoare

„A început o erupție reflexă a conținutului stomacului, au apărut convulsii și și-a pierdut cunoștința, ceea ce a fost raportat imediat personalului medical al penitenciarului”, se arată în primul document, potrivit publicației ruse.

Cu toate acestea, acest fragment a dispărut din versiunea finală a deciziei. În același timp, inventarul „obiectelor confiscate”, întocmit după moartea lui Navalnîi, care includea și „probe de vărsături”, a fost supus examinării. Nici analizele, nici conținutul stomacal nu au fost trecute în varianta oficială a documentului.

Aceste date confirmă declarația Iuliei Navalnaia, care a spus că soțul ei „în ultimele minute înainte de moartea sa s-a plâns de dureri acute de stomac”.

Alexei Navalnîi a fost OTRĂVIT înainte să moară în închisoare

Publicația notează că a obținut acces la sute de documente oficiale legate de moartea politicianului rus în colonia penală.

Acestea au fost analizate de Alexander Polupan, un medic care l-a tratat pe Navalnîi după otrăvirea cu noviciok în Omsk, în august 2020. El a spus că simptomele „cu greu pot fi explicate prin altceva decât otrăvire”.

‘Cauza oficială a morții, tulburarea ritmului cardiac, nu ar explica în niciun fel simptomele pe care le vedem în decizie: dureri abdominale ascuțite, vărsături și convulsii. Este puțin probabil ca astfel de simptome să poată fi explicate prin altceva decât otrăvire. Perioada scurtă de timp dintre durerile abdominale și crampe sugerează că ar putea fi, de exemplu, o substanță organofosforică (noviciok aparține, de asemenea, aceleiași clase de substanțe), dar nu pentru uz cutanat, ci pentru uz intern.’

Alexei Navalnîi a fost OTRĂVIT înainte să moară în închisoare

Cauza oficială a morții lui Navalnîi a fost aritmia, care s-a dezvoltat ca urmare a unei „boli combinate” și a dus la stop cardiac, declanșatorul acesteia fiind o creștere critică a tensiunii arteriale, potrivit autorităților ruse. În același timp, Comitetul de Investigații din Rusia a subliniat că moartea politicianului „nu este de natură criminală”.

Iulia Navalnaia a declarat că „Alexei nu a avut nicio boală de inimă în timpul vieții sale”.

Alexei Navalnîi a murit la 16 februarie, curent, în colonia penală „Lupul Polar” din localitatea Harp, așezarea Kharp, regiunea Iamalo-Neneț. Potrivit autorităților, politicianului i s-a făcut rău în timpul unei plimbări, după care și-a pierdut cunoștința. Medicii sosiți la fața locului au încercat să îl resusciteze, dar nu au reușit.

După aceea, trupul neînsuflețit al lui Navalnîi a fost dus la morga din orașul arctic Salekhard. Reprezentanții Comitetului de Investigații au anunțat că vor trebui să efectueze analize, care vor dura 14 zile. În același timp, rudelor și avocaților le-a fost refuzat accesul la cadavru.

Aceste acțiuni au provocat un val de nemulțumire în societate, iar pe 24 februarie, corpul opozantului a fost în cele din urmă predat mamei sale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Bucureştiul emite o avertizare de călătorie în Franţa

Bucureştiul emite o avertizare de călătorie în Franţa Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a emis o atenționare de călătorie pentru Franța, unde, până miercuri...

O fostă gunoiște neautorizată va deveni parc public

O fostă gunoiște neautorizată va deveni parc public Transformare ecologică la Pănășești. O gunoiște neautorizată fa fi transformată în parc public. Citește și: Atenție! Accesul limitat...

Cinci mari provocări care îl aşteaptă pe Mark Rutte la şefia NATO (France Presse)

Cinci mari provocări care îl aşteaptă pe Mark Rutte la şefia NATO Olandezul Mark Rutte, care va prelua marţi funcţia de şef al NATO, se...

19 militari moldoveni sunt detaşaţi în Bosnia și Herțegovina

19 militari moldoveni sunt detaşaţi în Bosnia și Herțegovina 19 militari moldoveni vor participa la operațiunea Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina – EUFOR ALTHEA....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.