X

Algeria cere o împărţire echitabilă şi previzibilă a sarcinii privind refugiații pe plan mondial

Sarcina ce-o reprezintă refugiaţii trebuie repartizată în mod echitabil în lume, a pledat luni Algeria în faţa Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) la Geneva, făcând apel să se ţină cont de ”preocupările” ţărilor unde se află refugiaţi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Trebuie ”să se examineze problematica strămutării forţate (de persoane) ţinând cont de preocupările, pe cât de reale pe atât de legitime, exprimate de ţările unde sunt refugiaţi”, a estimat la Geneva ministrul algerian de externe, Abdelkader Messahel, în faţa Comitetului executiv – instanţa de decizie – al UNHCR, deoarece ”refugiaţii continuă să fie instalaţi în ţări în curs de dezvoltare, adesea limitrofe” şi confruntate cu ”dificultăţi socioeconomice”, ”fără să se ţină cont de realităţile socioeconomice” ale acestor ţări.

Citește și : Brexit: Marea Britanie nu poate fi intimidată, afirmă Dominic Raab

Potrivit unui comunicat al Ministerului algerian de Externe, Abdelkader Messahel a cerut ”o împărţire echitabilă şi previzibilă a sarcinii pe plan mondial, atât în termeni de admisie a refugiaţilor, cât şi în termeni de protecţie, sau, şi mai mult, de aplicare a unor soluţii durabile în favoarea lor”.

Ministrul algerian a făcut apel de asemenea la celelalte ţări să acţioneze ”individual şi colectiv, asupra cauzelor profunde ale strămutărilor forţate” de persoane, în scopul eradicării ”creşterii constante a numărului de refugiaţi în lume”.

La jumătatea lunii septembrie, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a reamintit că 80-90 % din cei circa 68 de milioane de refugiaţi şi strămutaţi din lume înregistraţi de către UNHCR se aflau ”în ţări sărace sau care dispun de puţine resurse”.

La Geneva, Algeria, ţară cu o populaţie de circa 40 de milioane de locuitori, a reamintit că are pe teritoriul său aproape 40.000 de refugiaţi sirieni, precum şi zeci de mii de refugiaţi originari din Sahara Occidentală, unii instalaţi de peste 40 de ani în sud-vestul ţării.

Citește și : Trudeau salută noul acord comercial cu SUA și Mexic, „total benefic” pentru canadieni

Algerul este criticat de către organizaţii neguvernamentale (ONG-uri) din cauza modului în care sunt trataţi pe teritoriul său migranţii subsaharieni, dintre care unii încearcă să ajungă în Europa. Algeria, care nu dispune de o legislaţie în domeniul azilului, s-a confruntat în ultimii ani cu un aflux de migranţi subsaharieni, estimaţi la circa 100.000 de către ONG-uri.

Tags: Abdelkader Messahel.algeriaeuropaONUrefugiatiUNHCR
Categorii: Diaspora