Algeria: Preşedintele Bouteflika va transmite puterea în mod ‘transparent’ (ministrul de externe)

Publicat:

Preşedintele algerian Abdelaziz Bouteflika îi va transmite puterea succesorului său în manieră ‘deschisă şi transparentă’, în urma unor alegeri a căror dată va fi stabilită ‘în curând’, a declarat marţi ministrul de externe Ramtane Lamamra, aflat într-o vizită la Moscova, transmite AFP, potrivit Agerpres.

‘Abdelaziz Bouteflika a luat decizia de a nu lua parte la aceste alegeri şi este pe deplin pregătit să transmită puterea în manieră deschisă şi transparentă preşedintelui care va fi ales prin acest scrutin’, a afirmat Ramtane Lamamra după o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov.


Citește și : Merkel își apără bugetul apărării în fața criticilor de peste ocean

Ministrul algerian a mai declarat că ‘alegerile prezidenţiale vor avea loc în condiţii noi: pentru prima oară în istoria ţării, vor putea participa toţi cei care doresc’, iar scrutinul va fi ‘pentru prima dată supravegheat de o comisie electorală independentă’.

‘După aceasta, opoziţia algeriană va avea posibilitatea de a lua parte mai activ la activitatea guvernamentală’, a adăugat Lamamra, potrivit declaraţiilor traduse în limba rusă.

Preşedintele Abdelaziz Bouteflika, în vârstă de 82 de ani, aflat de două decenii la putere, dar slăbit de sechelele unui AVC, se confruntă de mai multe săptămâni cu o contestare fără precedent.

El a renunţat săptămâna trecută să candideze pentru al 5-lea mandat, dar l-a prelungit sine die pe cel actual, amânând scrutinul prezidenţial prevăzut pe 18 aprilie pentru o dată ulterioară. Alegerile ar urma să aibă loc după o Conferinţă naţională responsabilă cu reformarea ţării şi elaborarea unei noi Constituţii.

Citește și : Opt migranți sunt dați dispăruți în Mediterană. Un bebeluș a fost găsit mort pe coasta libiană

Potrivit lui Serghei Lavrov, Rusia ‘susţine’ planurile guvernului algerian de ieşire din criză. ‘Sperăm că acestea vor ajuta la stabilizarea situaţiei în această ţară prietenă, prin dialogul naţional bazat pe Constituţie’, a declarat el, făcând apel la ‘toate celelalte state’ să ‘respecte strict principiul neamestecului în treburile interne ale altui stat’.

Rusia este un aliat al Algeriei şi un furnizor de arme pentru aceasta.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.