X

Algeria: Suspecţii de corupţie au interdicţie de a părăsi ţara

Justiţia algeriană a deschis anchete pentru fapte de corupţie şi transfer ilegal de capitaluri către străinătate şi le-a interzis persoanelor vizate să iasă din Algeria, potrivit parchetului şi televiziunii Ennahar, relatează luni AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Această măsură intervine după interzicerea, duminică, de către aviaţia civilă a unor mişcări de avioane private pe aeroporturile algeriene şi arestarea, la un post de frontieră, a şefului demisionar al patronatului algerian, Ali Haddad, un puternic om de afaceri care face parte din cercul apropiat preşedintelui Abdulaziz Bouteflika, confruntat de peste o lună cu proteste masive care cer demisia sa.

Citește și : Preşedintele CPI îi cheamă pe americani să adere la această instanță

Protestatarii din ţara nord-africană, producătoare de petrol şi gaze, doresc o nouă generaţie de lideri în locul actualei elite conducătoare, considerată de către mulţi algerieni obişnuiţi ca fiind ruptă de realitate şi incapabilă să relanseze o economie falimentară, împovărată de nepotism.

În încercarea de a atenua protestele, Bouteflika, aflat de 20 de ani la putere, a anunţat pe 11 martie că renunţă să mai candideze pentru un al cincilea mandat, dar nu şi-a prezentat imediat demisia, aşteptând o conferinţă naţională privind schimbările politice din ţară.

Aceasta a provocat mânia protestatarilor, determinându-l pe şeful Statului Major, general-locotenent Ahmed Gaed Salah, să intervină cerându-i Consiliului constituţional să decidă dacă Bouteflika mai este apt pentru funcţie.

Duminică seara, canalele de televiziune Ennahar şi El Bilad au relatat că s-ar putea ca Bouteflika să demisioneze în această săptămână. Guvernul nu a făcut nici un comentariu pe această temă.

Citește și : Moscova anunță pe cine vrea la putere în Ucraina

Tags: Abdulaziz BouteflikaafacerialgeriacoruptieEnnaharproteste
Categorii: Sinteze