Ali Khamenei îi îndeamnă pe iranieni să ignore boicotarea alegerilor

Publicat:

Ghidul suprem al Iranului, Ali Khamenei, şi-a îndemnat joi concetăţenii să ignore apelurile la boicotarea alegerilor prezidenţiale din 18 iunie după descalificarea unor candidaţi importanţi, informează AFP, potrivit agerpres.

“Nu daţi atenţie celor care fac campanie susţinând că este inutil să mergeţi la vot şi că nu trebuie să vă duceţi la urne”, a declarat ayatollahul Khamenei în faţa deputaţilor, într-un discurs prin videoconferinţă, potrivit contului său oficial de pe Instagram.


Citeşte şi: Rusia face un pas mare spre un tratat internaţional împotriva criminalităţii cibernetice la ONU

Consiliul Gardienilor Constituţiei, care gestionează alegerile din Iran, a autorizat doar şapte candidaţi să ia parte la scrutin, din circa 600 de candidaturi depuse. Lista oficială a candidaţilor, publicată marţi de Ministerul de Interne, potrivit legii, cuprinde cinci ultraconservatori, dintre care se prefigurează victoria şefului puterii judiciare, Ebrahim Raisi.

Fără nicio surpriză, candidatura fostului preşedinte populist Mahmud Ahmadinejad, invalidată şi în 2017, a fost respinsă din nou, însă, contrar tuturor aşteptărilor, cea a conservatorului Ali Larijani – fost preşedinte al parlamentului şi în prezent consilier al ghidului suprem Ali Khamenei – a fost de asemenea invalidată, la fel şi cea a vicepreşedintelui reformator Eshaq Jahanguiri.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a afirmat miercuri că i-a scris “ghidului suprem” Ali Khamenei pentru a-i cere să intervină şi să asigure mai multă “concurenţă” la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 18 iunie. În condiţiile în care puţinele proiecţii disponibile lasă să se întrevadă un absenteism puternic, Rouhani, care nu mai poate să candideze, şi-a exprimat preocuparea şi faţă de lipsa de mobilizare populară, ce poate aduce prejudicii “intereselor Iranului”.

Însă declaraţia lui Khamenei lasă să se întrevadă că el nu are intenţia de a interveni pentru a susţine un anumit candidat, cum a făcut-o în 2005.

Citeşte şi: Big Farma POLUEAZĂ mediul mai mult decât o face industria auto! Diferenţa este îngrijorătoare pentru toată lumea

Confirmându-le unora ideea că rezultatul scrutinului este decis dinainte, agenţia iraniană Fars a publicat marţi rezultatele unui sondaj publicat de un institut ”reputat”, conform căruia 72,5% dintre persoanele hotărâte să vină la urne ar vota cu Ebrahim Raissi.

În pofida unei stări de dezamăgire exprimate în societate, acelaşi sondaj dă o rată a participării la vot de 53%, peste cea de la legislativele de anul trecut, când a fost de 43%. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.