Ali Khamenei: Războiul cu Irakul a dovedit că Iranul este ‘hotărât să se apere’

Publicat:

Războiul Iranului cu Irakul a arătat că Republica islamică este ”hotărâtă” să-şi învingă toţi inamicii, a subliniat luni liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, cu ocazia comemorării a 40 de ani de la război, fără să evoce situaţia actuală, relatează AFP, scrie news.ro .

”Timp de opt ani, ei şi-au angajat toate forţele (împotriva Iranului), dar până la urmă nu au ajuns nicăieri. Ne putem imagina o victorie mai mare? Naţiunea iraniană a obţinut o victorie strălucitoare”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei într-o alocuţiune televizată.


Citește și : Negocierile de pace în Afganistan sunt în impas: Talibanii şi afganii sunt de acord că nu sunt de acord!

Războiul Iran-Irak (1980-1988) a fost declanşat de Bagdad, la 22 septembrie 1980. Comemorarea conflictului cade, anul acesta, la 21 septembrie în calendarul persan.

În acest conflict, dictatorul irakian Saddam Hussein a fost susţinut de către Occident, majoritatea ţărilor arabe, URSS şi mai multe ţări din blocul de Est, toate dornice să împiedice expansiunea Revoluţiei Islamice a ayatollahului Ruhollah Khomeini, care a preluat puterea cu 21 de luni mai înainte, la teheran.

Saddam Hussein era doar un ”instrument” în mâna puterilor străine unite împotriva Republicii islamice, a declarat Khamenei.

Războiul ”a arătat că agresiunea împotriva acestei ţări este scumpă” şi că, ”atunci când o naţiune arată că este hotărâtă să se apere cu forţă şi reacţionează în mod devastator împotriva agresorului, ea îl determină să se gândească”, a adăugat liderul suprem.

Ayatollahul Khamenei nu a făcut nico aluzie directă la situaţia actuală, în contextul în care relaţiile iraniano-americane traversează, de luni de zile, o nouă fază de tensiuni exacerbate.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a ironizat duminică ”izolarea maximă” a Statelor Unite pe scena internaţională, după eşecul de a le fi recunoscută ca valabilă proclamarea unilaterală a unei reimpuneri a sancţiunilor ONU vizând republica islamică.

”NICIUN CENTIMETRU”

Războiul Teheranului cu Bagdadul s-a încheiat în 1988, după uzura beligeranţilor, fără ca vreo parte să obţină vreun câştig teritorial.

Iranul consideră că a ieşit învingător din ”războiul impus” de Irak, pentru că a reuşit să păstreze intergritatea teritorială a ţării. Conflictul a consolidat totodată Republica ilslamică abia născândă, pe care Saddam se ambiţiona să o răstoarne.

”Inamicul nu a putut să ne ia niciun centimetru din teritoriu. Sistemul (politic al Republicii islamice) era mult mai puternic la sfârşitul acestor opt ani de război decât la începutul conflictului”, a apreciat ayatollahul Khamenei.

Războiul Iranului cu Irakul s-a soldat cu sute de mii de morţi.

Autorul unei cărţi despre conflict, istoricul francez Pierre Razoux estimează că preţul uman al conflictului ”s-ar ridica la aproximativ 680.000 de morţi şi dispăruţi (180.000 de partea iraniană şi 500.000 de partea irakiană)”.

Contrar tradiţiei, nicio paradă militară nu a fost organizată anul acesta cu ocazia marcării războiului, din cauza pandemiei covid-19.

În acest sens, Khamenei a îndemnat populaţia să respecte normele sanitare, pentrua învinge boala şi le-a reproşat multora dintre compatrioţii săi că neglijeazăacest pericol.

Citește și : Navalnîi spune că a fost trimis în Germania GOL-PUŞCĂ şi cere autorităţilor ruse să-i restituie hainele: ‘Sunt urme de Noviciok!’

Potrivit ultimelor date oficiale, publicate luni, epidemia s-a soldat cu aproape 24.500 de morţi în rândul celor 425.000 de persoane contaminate cu noul coronavirus în Iran.

Subliniind că virusul omoară zilnic aproximativ 150 de oameni în ţară, Khamenei a întrebat: ”să presupunem că un avion cu 300 de persoane la bord se prăbuşeşte la două zile, iar toată lumea moare! Este puţin?”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.