Alianţa Bolivariană îndeamnă la unitate în faţa ‘politicii agresive şi intervenţioniste’ a SUA

Publicat:

Alianţa Bolivariană pentru popoarele Americii noastre (ALBA) din care fac parte Cuba, Nicaragua, Venezuela şi mai multe ţări din Caraibe, şi-a încheiat sâmbătă la Havana summitul lansând un apel membrilor săi la unitate în faţa “politicii agresive şi intervenţioniste” a Statelor Unite, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Provocările cu care ne confruntăm reafirmă necesitatea de a strânge rândurile în faţa ameninţărilor, ingerinţelor şi agresiunilor externe”, potrivit declaraţiei finale a celui de-al XVII-lea summit al organizaţiei, înfiinţată în 2008 la iniţiativa preşedintelui venezuelan Hugo Chavez şi a omologului său brazilian de la acea dată, Luiz Inacio Lula da Silva.


Citește și : Boris Johnson: Putem realiza Brexitul înainte de Crăciun

Documentul, citit de ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez, condamnă “politica agresivă şi intervenţionistă a guvernului Statelor Unite care cu complicitatea oligarhiilor naţionale şi a mediilor corporatiste reprezintă cauzele profunde ale periculoasei instabilităţi regionale”.

Declaraţia condamnă “lovitura de stat contra guvernului constituţional” al lui Evo Morales în Bolivia, respinge “ameninţările cu recurgerea la forţă ale guvernului american contra Venezuelei”, precum şi “repetatele tentative de destabilizare împotriva guvernului” condus de Daniel Ortega în Nicaragua.

Summitul a avut loc în contextul în care administraţia lui Donald Trump înăspreşte sancţiunile economice contra Venezuelei, Cubei şi Nicaragua, ţări pe care le numeşte “troika tiraniei”.

În prezent, sunt membre ale Alianţei Bolivariene pentru popoarele Americii noastre Antigua şi Barbuda, Cuba, Dominica, Grenada, Nicaragua, Federaţia Sfântul Kitts şi Nevis, Saint Vincent şi Grenadinele, Surinam şi Venezuela.

Ecuadorul s-a retras din organizaţie în 2018, iar Bolivia la 15 noiembrie, după demisia lui Evo Morales.

Citește și : Sturgeon: Johnson trebuie să accepte un nou referendum pentru independența Scoției

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță că ne așteaptă un weekend cu vreme instabilă. Vremea va...

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.