Alianța extremiștilor din Austria cu Viktor Orban dă bătăi de cap UE

Publicat:

Extrema dreaptă, favorită la câștigarea alegerilor din Austria de anul acesta, a încheiat o alianță cu liderul maghiar Viktor Orbán, ce ar putea întări sfidarea Bruxelles-ului și ar putea amenința un consens deja fragil asupra războiului din Ucraina.

Orban, premierul vechiului partener imperial al Austriei și aliat al candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump, a blocat sau amânat adesea decizii majore ale Uniunii Europene, cum ar fi sancțiunile împotriva Rusiei și ajutorul pentru Ucraina, obținând în schimb concesii, relatează Reuters, preluată de Euractiv.com, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

În timp ce alți naționaliști care conduc acum guvernele europene au adoptat o cale mai moderată, liderul FPÖ, Herbert Kickl, și-a aliniat partidul la ideile lui Orban, autoproclamatul campion al „democrației iliberale”.

„Intrăm în ceea ce aș dori să numim o nouă eră în politica europeană”, a spus Kickl, alături de Orban, la anunțarea alianței lor în iunie, la un hotel din Viena. La eveniment a participat și Andrej Babis, șeful celui mai mare partid din Camera inferioară din Cehia, și fost prim-ministru al acestei țări.

Alte partide, inclusiv Rassemblement National al lui Marine Le Pen din Franța, s-au alăturat acestei alianțe în câteva zile, devenind al treilea grup politic ca mărime din Parlamentul European.

Un guvern la Viena condus de FPÖ ar exacerba dificultățile pe care Europa le-a depășit până acum, rămânând unită în eforturile de a furniza arme și ajutoare Kievului și mișcărilor surprinzătoare precum călătoria lui Orban la Moscova de luna trecută.

Kickl, care a numit-o pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o „instigatoare la război”, a declarat luna trecută că el și Orban au sprijinit o „soluție pașnică a războiului dintre Ucraina și Rusia” și a subliniat observația Papei Francis, conform căreia Kievul ar trebui să aibă „curajul (de a ridica) steagul alb” pentru a negocia pacea.

Vaticanul a spus că oprirea agresiunii de către Rusia ar trebui să fie o condiție prealabilă pentru orice negocieri.

Dar presiunea asupra Ucrainei pentru a se împăca cu Rusia emană și din Slovacia, care, la fel ca Cehia, a făcut parte cândva din Imperiul austro-ungar care a dominat Europa Centrală înainte de Primul Război Mondial.

Premierul slovac Robert Fico vrea să aibă legături de prietenie cu Moscova, astfel că a pus capăt ajutorului militar pentru Ucraina și se opune aderării Kievului la NATO. Cu toate acestea, el nu s-a alăturat alianței făcute de Kickl și Orban.

Originar din stânga politică, Fico a spus că partidul său va rămâne în afara grupului principal de centru-stânga din Parlamentul European după suspendarea din octombrie pentru formarea unei coaliții cu un partid de extremă dreapta din Slovacia.

Austria neutră nu trimite arme în Ucraina, iar legăturile de afaceri persistente dintre una dintre cele mai mari bănci ale sale și Rusia au alarmat Washingtonul. Viena încă importă cea mai mare parte a gazelor naturale din Rusia, în ciuda eforturilor de a renunța.

UE a adoptat până acum 14 runde de sancțiuni de la invazia Rusiei, iar în februarie a aprobat un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina până în 2027.

Amenințarea frecventă a unui veto al Ungariei a forțat blocul de 27 de membri să devină creativ și să recurgă la tactici neortodoxe.

La un summit din decembrie anul trecut, lui Orban i s-a cerut să părăsească sala pentru ca liderii UE să poată fi de acord să deschidă negocierile de aderare cu Kiev.

„Cred că va fi din ce în ce mai dificil să adoptăm noi sancțiuni”, a declarat Paul Schmidt, șeful think-tank-ului Societății Austriace pentru Politică Europeană. „Dacă există un guvern FPÖ, atunci nu va fi doar Orban. Și atunci Austria va fi una dintre țările care ar putea face uz de dreptul de veto”.

Bristling at Brussels

Asemenea colegilor europeni, FPÖ combină retorica dură asupra imigrației și islamului cu promisiunile de a reduce ceea ce consideră că este amestecul Bruxelles-ului în afacerile naționale.

Înalți oficiali ai partidului au refuzat sau nu au răspuns solicitărilor de interviu pentru acest articol. „Ca partid austriac, ne concentrăm exclusiv pe mass-media și agențiile interne în activitatea noastră de comunicare”, a spus un purtător de cuvânt al FPÖ.

Guvernul Ungariei nu a răspuns unei solicitări de comentarii. Un purtător de cuvânt al Consiliului European a spus că nu va specula cu privire la rezultatul alegerilor, ci că va lucra cu oricine va fi ales să conducă Austria. Comisia a refuzat să comenteze.

La fel ca Orban, care spune că Trump intenționează să negocieze rapid pacea în Ucraina dacă va fi reales în noiembrie, FPÖ critică sprijinul UE pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei.

Sondajele plasează de multă vreme FPÖ pe primul loc în intențiile de vot înaintea Partidului Popular conservator (OVP) al cancelarului Karl Nehammer. Dar, chiar dacă câștigă alegerile generale din septembrie, se va confrunta cu obstacole serioase în formarea unui guvern.

În prezent, cu o cotă de aproximativ 27%, FPÖ ar avea nevoie de un partener de coaliție pentru a guverna. Singura sa opțiune realistă este OVP, dar Nehammer a exclus să lucreze cu Kickl – dar nu și cu FPÖ.

Președintele Alexander Van der Bellen, fost lider al Verzilor și dornic să susțină unitatea UE în Ucraina, a dat de înțeles că ar putea să-și retragă acordul ca Kickl să devină cancelar.

Adversarii lui Kickl acuză FPÖ, care în 2016 a semnat un acord de cooperare cu partidul Rusia Unită a președintelui Vladimir Putin, că respectă cerințele Moscovei.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

FPÖ spune că este singurul partid serios în privința neutralității austriece, consacrată în Constituție, pe care o folosește pentru a ataca politicile care vizează Rusia, cum ar fi un sistem de apărare antirachetă care s-ar extinde din Marea Britanie până în Turcia.

Mulți austrieci sunt de părere că sunt în siguranță dacă marile puteri precum Rusia nu sunt provocate, iar sondajele arată că o majoritate clară a alegătorilor doresc ca țara să rămână neutră.

Prin urmare, Kickl este, în general, atent să susțină că politica sa din Ucraina se referă la amenințări la adresa neutralității austriece, mai degrabă decât să-l laude direct pe Putin, a spus analistul politic Thomas Hofer.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mariah Carey anunţă un nou turneu de Crăciun pentru 2024

Mariah Carey anunţă un nou turneu de Crăciun pentru 2024 Mariah Carey, care a devenit inseparabilă de sezonul festiv datorită hitului său "All I Want...

VIDEO – Fefé, primul parfum pentru câini lansat de Dolce&Gabbana

VIDEO - Fefé, primul parfum pentru câini lansat de Dolce&Gabbana Chiar la începutul lunii, pe 1 august, Dolce&Gabbana, cunoscutul brand italian de produse de lux,...

Adele a difuzat finala olimpică a probei feminine de 100 metri în timpul concertului ei din Munchen

Adele a difuzat finala olimpică a probei feminine de 100 metri în timpul concertului ei din Munchen Cântăreaţa britanică Adele i-a încântat pe fanii ei...

Spania trimite avioane F-18 în România pentru misiuni de Poliție Aeriană

Spania trimite avioane F-18 în România pentru misiuni de Poliție Aeriană Ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Spaniole, dislocat în România pentru a executa misiuni...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.