X

Alianţă neaşteptată pentru guvernarea Bavariei

Uniunea Creştin-Socială (CSU) şi formaţiunea Alegătorii Liberi (Freie Waehler) au semnat luni un acord de coaliţie în baza căruia vor guverna în landul german Bavaria, după alegerile regionale desfăşurate la 14 octombrie, transmite dpa, potrivit agerpres.

Acordul a fost semnat după ce conducerile executive ale celor două formaţiuni au convenit, duminică seară, un plan comun de guvernare.

Citeşte şi: China promite deschiderea pieţei şi tarife reduse

Noul parlament bavarez se va reuni luni în prima sa şedinţă şi va învesti cabinetul.

Marţi este aşteptată alegerea premierului landului Bavaria, funcţie ce va reveni, cel mai probabil, actualului şef al executivului regional, Markus Soeder (CSU).

Citeşte şi: Iranul SFIDEAZĂ America: ‘Vom continua să vindem petrol!’

Acordul – un document de 60 de pagini – a fost semnat, din partea CSU, de Markus Soeder şi de liderul grupului parlamentar, Thomas Kreuzer, iar pentru Alegătorii Liberi, de viitorul vicepremier Hubert Aiwanger şi de liderul facţiunii lor parlamentare, Florian Streibl.

Alegătorii Liberi au obţinut trei portofolii în viitorul guvern: economie, mediu şi cultură.

Un punct central în acord îl constituie o reducere substanţială de taxe pentru familiile cu copii mici, de până la 1.200 de euro per an şi pentru fiecare copil.

Citeşte şi: Trump scuteşte Coreea de Sud de la embargoul impus petrolului iranian

Viitorul guvern îşi propune să se axeze pe politica de mediu şi să reducă semnificativ exploatarea solului.

CSU, un aliat cheie al cancelarului german Angela Merkel, a înregistrat un regres de 10 puncte procentuale la alegerile regionale, pierzând majoritatea absolută în parlament, chiar dacă a rămas cel mai important partid.

CSU a luat decizia de a se apropia politic de Alegătorii Liberi pentru a forma guvernul, preferându-i pe aceştia Verzilor, plasaţi pe locul al doilea în alegerile din octombrie.

Tags: Alegătorii Liberi (Freie Waehler)Angela MerkelBavariaFlorian StreiblgermaniaHubert AiwangerMarkus SoederThomas KreuzerUniunea Creştin-Socială (CSU)
Categorii: Diaspora